Ексклюзиви
середа, 05 лютого 2014 17:03

Європарламент може оформити санкції проти України до кінця лютого

Європарламент може оформити санкції проти України до кінця лютого

Європейський парламент може оформити санкції проти українських чиновників, відповідальних за насильство щодо учасників Євромайдану, до кінця лютого 2014 р.

Про це в інтерв'ю Deutsche Welle повідомив віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич.

"Головний меседж резолюції (голосування по якій заплановане на 6 лютого в Європарламенті) міститься у пункті 13. У ньому Європарламент закликає європейські інституції вжити негайних заходів, включно з дипломатичним тиском, застосуванням персоналізованих візових обмежень та замороженням закордонних капіталів та власності тих українських офіційних осіб, законодавців та олігархів, які особисто відповідальні за розгортання насилля та смерть учасників протестів", - йдеться в повідомленні.

Також, за словами єврочиновника, в резолюції міститься заклик звернути увагу на факти ухиляння від сплати податків, відмивання грошей українськими компаніями та бізнесменами через європейські банки.

Говорячи про те, коли може бути запущений в дію механізм санкцій, про який йдеться у резолюції, Протасевич зауважив: "Після ухвалення резолюції нам потрібно кілька тижнів для того, щоб Рада міністрів закордонних справ ЄС прийняла відповідне рішення. Воно має бути прийняте одноголосно".

За його словами, список "претендентів" на санкції буде підготовлено дипломатичними колами Євросоюзу та країн-членів ЄС після ухвалення резолюції.

"Його буде обговорено на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС, а остаточне рішення, радше за все, буде прийняте до кінця лютого", - пояснив єврочиновник.

Загалом, за словами Протасевича, тон резолюції буде, безсумнівно, жорстким.

"Він відбиватиме розчарування Європарламенту розвитком політичної ситуації в Україні. Але я хочу наголосити: ми розчаровані не рішенням української влади не підписувати угоду про асоціацію з ЄС (оскільки офіційний Київ мав законне право ухвалити таке рішення). Наше розчарування спричинене використанням надмірної сили проти мирних демонстрантів Майдану і браком доброї волі з боку представників влади знайти компромісний вихід з внутрішньополітичної кризи, у якій наразі перебуває Україна", - наголосив він.

Нагадаємо, сьогодні в Європарламенті відбудуться дебати щодо ситуації в Україні, а завтра, 6 лютого, має бути проголосована відповідна резолюція.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент може оформити санкції проти України до кінця лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути