понеділок, 12 листопада 2012 19:09

Європа шукатиме компроміси в оцінці українських виборів - політолог

Європа шукатиме компроміси в оцінці українських виборів - політолог
Андрій Золотарьов. Фото: 34.ua

Європі не хочеться "бити горщики" з Україною, тому при підведення підсумків перебігу виборчої кампанії в Україні, міжнародні спостерігачі та європейські політики будуть досить компромісними.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"Фактично критична оцінка МЗС Канади відбиває той стан справ, який ми маємо на сьогоднішній день. Фактично, влада провалила завдання щодо визнання виборів демократичними. З яких міркувань? Можливо, це бажання за будь-яку ціну перемогти, або це хтось так технічно зливає президента Януковича", - наголосив він.

Золотарьов підкреслив, що протягом останніх місяців влада робили все, аби вибори до парламенту було визнано такими, що відбулися, оскільки Україні вкрай важливо не втрачати зв'язків із заходом і отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду.

"Банкова протягом останніх кількох місяців працювала над легітимністю результатів виборів на заході. Та завдяки цьому тижню та, особливо, ситуації на мажоритарних округах і тому, як відбувався процес підрахунку голосів, можемо констатувати, що фактично цей план стовідсотково провалено", - переконаний експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Владі необхідно, щоби оцінка виборів була позитивною, але в останні тижні вона "зійшла з катушок" - експерт

Водночас, Золотарьов не виключає, що все ж таки, не зважаючи на всі ці порушення, які відбувалися протягом останнього часу під час підрахунків голосів на округах та критичні заяви окремих європейських політиків, які вже прозвучали, в цілому висновки міжнародних спостерігачів щодо парламентських виборів в Україні, можуть бути не настільки критичними.

"Західні політики певною мірою компромісні. І в тому числі морально, - пояснив експерт. - Вони можуть вказати на правопорушення, враховуючи те, що по суті зараз їхня оцінка дуже жорстка, але остаточно до повного побиття горщиків з українською владою, я думаю, не дійде".

Золотарьов додав: "Все таки, вони (захід — ред.) зацікавлені у тому, щоби з Україною був якийсь діалог, щоби і надалі можна було з нею працювати. Тому що у них є певні економічні інтереси, у них є і розуміння того, що якщо відштовхнути Україну, то вона піде до Кремля. І саме це буде основним чинником того, що вибори не назвуть стовідсотково демократичними, вільними, такими, що не порушують головні засади демократії, але загалом вони будуть визнані".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після виборів у США з'явиться час взятися за резолюцію щодо України - експерт

Нагадаємо, що раніше міністр закордонних справ Канади Джон Берд та міністр з міжнародного співробітництва Джуліан Фантіно заявили, що українські парламентські вибори не відповідали демократичним стандартам. Раніше з критичними заявами виступали й інші європейські політики.

Зараз ви читаєте новину «Європа шукатиме компроміси в оцінці українських виборів - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути