пʼятниця, 28 грудня 2012 10:36

Євреї просять Януковича заборонити Тягнибоку називати їх "жидами"

Євреї просять Януковича заборонити Тягнибоку називати їх "жидами"
Елеонора Гройсман сподівається, що Янукович не вважає єврейських жінок "жидівками". Фото: glagol.in.ua

Президент Всеукраїнської громадської організації "Українська незалежна рада єврейських жінок", парламентський журналіст Елеонора Гройсман розцінює заяви лідера парламентської фракції "Свобода" Олега Тягнибока, як образливі, і в зв'язку з цим звернулася до президента України Віктора Януковича з відкритим листом з проханням втрутитися у ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помічник головного рабина Києва заступився за слово "жид" в українській мові

"Народні депутати від партії "Свобода", по незрозуміло якому праву, взяли на себе сміливість перейменувати цілу національну меншину України. Причому, відібравши у цілого народу України його вікову правильну назву, вони почали називати його непристойним лайливим словом. 26 грудня з екрану українського телеканалу Тягнибок заявив, що українці будуть вживати слово "жиди" ("жид", "жидівка") для позначення цілої національності. Він також сказав, що ті, хто вважає це образою, можуть подавати до суду. Та заздалегідь запевнив, що всі суди будуть програні", - йдеться у відкритому листі.

"Ображаючи українських євреїв за національною ознакою, держслужбовець вищого рангу безапеляційно заявляє, що не вважає ні себе, ні свою партію антисемітською. Хоча українські євреї, євреї з різних країн і мисляча частина українського суспільства тверезо оцінюють ситуацію, що склалася. І справедливо вважають образливим називання євреїв "жидами"- це однозначний прояв антисемітизму", - відзначає Гройсман.

Вона підкреслює, що слово "жид" для євреїв є образливим, однак, при цьому "зараз вже голова партії "Свобода" публічно заявив, що словом "жиди" (яке, згідно з українським словником є: 1) застарілим; 2) образливим) він і його партія українців позначають і будуть позначати євреїв".

Шановний Вікторе Федоровичу! Просимо Вас негайно втрутитися в ситуацію. Просимо Вас захистити громадян України єврейської національності від свавілля українських націоналістів. Єврейські жінки України, звертаючись до Вас, сподіваються, що ви не вважаєте їх "жидівками" і виступите на захист їх честі і гідності", - резюмує Гройсман у своєму зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніченко хоче заборонити назви "жид", "хохол" і "москаль"

Як повідомлялося, Тягнибок заперечує наявність антисемітських настроїв у Всеукраїнському об'єднанні "Свобода". "Свобода" не є антисемітською організацією - я про це не один раз заявляв. Якщо є якісь зауваження, що стосуються наших поглядів подібного плану, хай подають на нас в суд. Але ніхто подавати не буде, так як всі прекрасно розуміють, що навіть ангажовані українські суди не зможуть винести відповідне рішення проти "Свободи", тому що ми не порушуємо жодного українського законодавства", - зазначив він.

На думку Тягнибока, слово "жидівка" означає національність і в українській мові не є образливим.

Раніше народний депутат фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко назвав американську зірку українського походження Мілу Куніс "жидівкою", що викликало хвилю обурень у пресі.

Зараз ви читаєте новину «Євреї просять Януковича заборонити Тягнибоку називати їх "жидами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

357

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути