четвер, 22 липня 2021 14:01

"Це вигідно Росії" - Кулеба прокоментував угоду між США і Німеччиною

"Це вигідно Росії" - Кулеба прокоментував угоду між США і Німеччиною
Україна буде розмовляти з Німеччиною і США стосовно "Північного потоку-2". Фото: glavcom.ua

Українська сторона хотіла б, щоб формулювання щодо безпеки для України щодо "Північного потоку-2" були сильнішими. Вони зазначені у спільній заяві Німеччини й США.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній із міністром зовнішньої економіки й закордонних справ Угорщини Петером Сійярто пресконференції в Києві.

"Наша позиція на американсько-німецьку заяву викладена в українсько-польській заяві, яку вчора розповсюдили. Ми зараз маємо багато запитань до того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити безпекові ризики для України й для країн Центральної Європи, пов'язані із запуском "Північного потоку-2".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США й Німеччина домовилися про "Північний потік-2": що обіцяють Україні

Українська сторона має намір розмовляти з США й Німеччиною щодо цього.

"Ми завжди чесно казали, що для нас "Північний потік-2" насамперед є безпековим питанням. І ми б хотіли, щоб формулювання в американсько-німецькій заяві про безпеку були сильнішими", - наголосив міністр.

Зараз вивчаємо частину спільної заяви США й Німеччини щодо економічного блоку.

"Ми вивчаємо все, що там викладено, всі пропозиції. Будемо готові представити нашу позицію, коли комплексно й детально проаналізуємо те, що запропоновано", - додав Кулеба.

Поки незрозуміло, чи готова Росія виконувати належно зобов'язання, коли йдеться про енергетичну безпеку України й про збереження ролі України як транзитної держави.

"США з Німеччиною про щось домовилися. Польща з Україною теж про щось домовилися. Але всі ми розуміємо, що головним бенефіціаром тієї кризи, яку створив "Північний потік-2", є РФ. І це головна проблема", - говорить міністр закордонних справ.

"Північний потік – 2" проходить із Росії в Німеччину через Балтійське море. Завдовжки 1234 км. У грудні 2019 року будівельні роботи зупинили через запровадження санкцій США, проте їх відновили наприкінці 2020-го.

Президент Росії Володимир Путін 4 червня 2021 року оголосив про завершення прокладання труб першої нитки газопроводу. Другу нитку планували добудувати за два місяці. За словами президента РФ, Газпром готовий до заповнення трубопроводу газом.

Зараз ви читаєте новину «"Це вигідно Росії" - Кулеба прокоментував угоду між США і Німеччиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути