Ексклюзиви
четвер, 03 березня 2011 09:14

Естонія відмовилась вивчати історію спільно з Росією

Естонія відмовилась вивчати історію спільно з Росією

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес відкидає створення спільної з Росією комісії з вивчення минулого, поки не будуть відкриті російські архіви.

"Непродуктивно створювати історичні комісії з державами, в яких історичні архіви залишаються закритими, а політики починають домовлятися, як трактувати минуле", - заявив він у середу на представленні книжкової серії "Пам'ять Естонії".

За його словами, "близько половини історії Естонії XX століття закрито в архівах однієї іноземної держави, куди ми, на жаль, не маємо доступу".

Замість цього Ільвес запропонував зайнятися написанням мемуарної літератури.

"Особливо закликаю тих, хто пам'ятає історію Радянського союзу, щоб вони написали свої спогади. Щоб ми знали, як тоді йшли справи. І щоб молодь, яка сама не пам'ятає того часу, розуміла, що сталося з нашою країною і нашими людьми до відновлення незалежності в окупованій Естонії", - сказав президент.

На його думку, "для того, щоб пізнати історію, необхідно читати книги спогадів".

У листопаді 2010 року посол РФ в Естонії Юрій Мерзляков на прес-конференції в Талліні висунув пропозицію створити російсько-естонську комісію щодо спільного вивчення історії.

Інша прибалтійська республіка - Латвія - вже працює спільно з РФ над створенням комісії з історії.

В кінці минулого року президент Латвії Валдіс Затлерс під час офіційного візиту до Росії спільно з президентом Дмитром Медведєвим оголосив про формування російсько-латвійської комісії істориків.

Медведєв підтвердив, що латвійські історики отримають доступ до російських архівів.

В Україні також створена спільна українсько-російська комісія, яка, за словами депутатів, має припинити спроби спотворення спільної історії.

Зараз ви читаєте новину «Естонія відмовилась вивчати історію спільно з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути