вівторок, 09 березня 2021 18:21

Якщо Зеленський не реформує судову систему, вона з'їсть його політичне майбутнє - політолог

Якщо Зеленський не реформує судову систему, вона з'їсть його політичне майбутнє - політолог
Чи реформує Зеленський судову систему. Фото: Lexinform

Політична відповідальність за втілення судової реформи на президентові. Саме з ним пов'язані надії суспільства на справедливий суд і він є гарантом прав і свобод громадян, закріплених у Конституції. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Олег Саакян.

З точки зору прийняття рішень і створення нормативних умов відповідальний парламент. Перш за все, президентська монобільшість.

Яка реальна позиція президента щодо реформи?

Володимир Зеленський дійсно хоче перезавантажити систему і здійснити судову реформу. Це питання його політичного виживання. Або він змінить судову систему, або стара нереформована з'їсть його політичне майбутнє. За логікою політичного виживання має це розуміти. З точки зору його програмних обіцянок і мотивації, з якою прийшов до влади, логічно для нього було б здійснити це. Питання у можливостях – чи вистачає у нього інструментів і чи достатній рівень легітимності в очах суспільства.

Як оцінюєте законопроект Зеленського про порядок призначення на посади членів Вищої ради правосуддя?

Є зауваження з боку механізмів. Там ідеться про те, щоб дозволити суддівському самоврядуванню самим формувати собі контролюючий орган. Це замкне систему. Всередині циркулюватиме недовіра і деградація. Якщо створювати зовнішній механізм контролю, то можна порушити принцип розділення гілок влади та Конституцію в частині допуску іноземців до формування цієї гілки. Компромісного варіанту немає. Можна лише розбити процес на етапи, як у кулінарії. Спершу сформувати Вищу раду правосуддя, тоді суддівський корпус, потім - суддівське самоврядування і система контролю. Далі – реформування системи освіти і підготовки кадрів, створення механізмів суспільного контролю на місцях, деконцентрація функцій суду. Можливо, варто частину повноважень суду просто віддати іншим інститутам. Наприклад, системі сімейної і бізнесової медіації (вид альтернативного врегулювання суперечок із залученням посередника - медіатора. - Gazeta.ua), інституту Третейського судді. Це розвантажить суди і зменшить кількість спокус для суддів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відповідальність за судову реформу лежить на Зеленському - Маселко

Які сили можуть стати двигуном реформи?

Найперше - суспільство, яке формує запит. Але його потенціалу для просування недостатньо. Все ще живемо в патернальному суспільстві. Частина активістів радше є частиною політичного істеблішменту. Також рушійною силою є наші зовнішні партнери і наші зобов'язання перед ними з досягнення європейських стандартів. Зокрема, в царині правосуддя. Ще - частина зовнішньополітичних гравців всередині влади, які могли б на цьому сформувати політичний капітал. Зокрема, сам Зеленський.

Реформи можна буде відкотити, звільнених повернути на посади, рішення - відміняти, бізнеси - забирати

Що заважає реформувати систему зараз?

Основні противники – корумпована частина суддівського корпусу, яка не хотіла б позбавлятися привілейованого становища і надприбутків за обслуговування олігархічних і бізнес-інтересів. Також - представники старої і нової політичної еліти, якій вигідні умови контрольованого і корумпованого суду. Це олігархи, які зацікавлений в збереженні своїх монополій. Але в усіх середовищах можна знайти і зацікавлених у реформі.

Чим нам загрожує зволікання зі змінами?

Поки не реформуємося, будемо ходити по колу. Кроки по демократизації української політики, держави, суспільства будуть нівелюватися правовим нігілізмом і падінням рівня правової держави. Саботуватимуть будь-який процес розбудови державних інституцій. Неможливість добитися справедливого рішення в суді буде створювати соціальне напруження, самосуди і інше безладдя. Реформи можна буде відкотити, звільнених повернути на посади, рішення - відміняти, бізнеси - забирати. Держава не буде ефективною.

Судова реформа – головна умова отримання траншу від Міжнародного валютного фонду?

Шанси на отримання кредиту 50 на 50. В середині літа зрозуміємо остаточно. Якщо так, то зможемо отримати або наприкінці літа, або восени. Для економічної стабільності затримка траншу може бути відчутною. Наслідком стане падіння рівня життя населення.

У вівторок, 9 березня, громадськість зібралася біля столичного "Президент готелю" на вулиці Госпітальна, куди мають приїхати 290 делегатів на з'їзд суддів. Там обиратимуть 4 членів Вищої ради правосуддя і суддю Конституційного суду. Акція називається "Ні з'їзду суддівської нечесті".

Зараз ви читаєте новину «Якщо Зеленський не реформує судову систему, вона з'їсть його політичне майбутнє - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути