субота, 20 жовтня 2012 12:27

Якщо обирати спікера відкрито, то це сприятиме деградації парламенту - експерт

Якщо обирати спікера відкрито, то це сприятиме деградації парламенту - експерт
Експерт: За останні два роки у нас відбулось надзвичайне пониження ролі парламенту в житті країни. Фото: obozrevatel.com

Якщо перейти на відкрите поіменне голосування під час обрання спікера Верховної Ради, то політична відповідальність поступово зникатиме, в результаті чого втратить сенс і посада спікера.

Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Сергій Таран, коментуючи ухвалення у першому читанні законопроекту про внесення змін до регламенту парламенту.

"Цей законопроект – один із елементів знищення незалежного та дієвого українського парламентаризму. За останні два роки у нас відбулось надзвичайне пониження ролі парламенту в житті країни, тому що всі рішення щодо життя країни ухвалюються поза парламентом: в АП, в олігархічних перемовинах, але не в парламенті. Навіть бюджет країни, тобто основний документ парламенту, який має ухвалюватись в результаті дискусій в парламенті, ухвалюється миттєво", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент хоче обирати спікера відкрито

На його думку, в результаті можливих нововведень в депутатів зникне "сенс ходити на засідання ВР, тому що там все одно нічого не вирішується".  Таран також додав: "Якщо обирати спікера таким чином, як пропонується, то це в подальшому буде сприяти деградації парламенту: і спікер буде ситуативна особа, і діяльність парламенту буде дуже ситуативна".

Окрім того, говорячи про результати парламентських виборів, експерт зазначив, що депутати будуть позбавлені відповідальності: "У нас наступний парламент вже обирається за принципом, що половина мажоритарка, а половина від пропорційних списків. Більшість складатиме ПР і мажоритарники. Вони не будуть мати партійної приналежності, вони будуть позбавлені відповідальності. Більш того, уряд призначатиметься не як результат коаліції, а просто президентом згори".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вони почали рано з'ясовувати стосунки - Небоженко про опозицію

"Політична відповідальність поступово зникатиме, тому логічно, що втрачатиме сенс і посада спікера, бо спікер не буде "продуктом" політичної коаліції, а буде "продуктом" тимчасових фактичних домовленостей, які будуть ухвалювати депутати", - підкреслив політолог.

Також він додав, щоб уникнути такої небезпеки необхідні "механізми, які б сприяли покращенню виборчої системи та посилення зв'язку між виборцями і депутатами вже після їх обрання".

Нагадаємо, проект закону про внесення змін до регламенту парламенту депутати ухвалили у вівторок у першому читанні. При обранні глави Верховної Ради пропонується перейти на відкрите поіменне голосування.

Зараз ви читаєте новину «Якщо обирати спікера відкрито, то це сприятиме деградації парламенту - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути