Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2022 12:14

Спецтема: Війна Росії проти України

"Якби Україна не захищалась - всі сусіди Росії були б у небезпеці" - Зеленський звернувся до парламенту Швеції

"Якби Україна не захищалась - всі сусіди Росії були б у небезпеці" - Зеленський звернувся до парламенту Швеції
Президент Володимир Зеленський звернувся до шведського парламенту. Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський звернувся до шведського парламенту. Говорив з депутатами по відеозв'язку.

Глава держави закликав шведів посилити санкційний тиск на Росію та заблокувати все майно росіян, які підтримують війну проти України.

"Окупанти навіть обстрілюють дитячі садочки з реактивної артилерії. Зруйновані сотні освітніх об'єктів, понад 200 шкіл. Російські війська бомбили університети, вони знищують будь-яку інфраструктуру, яка просто слугує життю. Склади з їжею, медикаментами, захопили дві атомні станції. Вчора поцілили вже вдруге в хімічне виробництво. Сьогодні - застосували фосфорні бомби. Гинуть і дорослі, і діти", - каже.

Зеленський додав, що Путін таким чином намагається зробити Україну рабом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обстріли спричинили велику пожежу на Київщині

"Сучасна Європа будується на чітких принципах. А саме, не може бути силового перетину кордонів. Кожен народ має право самостійно обирати власне майбутнє. Без диктатури, без примусу і окупацій. Завдяки цим двом принципам, ми у Європі мали безпрецедентну еру співпраці. Аж поки Росія не почала думати, що може діяти як у часи тоталітарних ідеологій. Якби Україна не захищалась, то це означало б, що програли всі. Це означало б, що всі сусіди Росії у небезпеці", - заявив.

Росія вже обговорює на телебаченні, як вона окупує Шведський острів Готланд.

"Кажуть, що для Росії буде вигідно розмістити на Готланді протиповітряну оборону. Росія пішла війною проти України і розраховує піти далі у Європу", - каже.

За місяць повномасштабної війни Росія жорстоко зруйнувала українські міста.

"Бомбардування міст, викрадення дітей, перевезення людей в Росію і гвалтування в окупованих районах, масштабне мародерство російських окупантів. Зараз зруйновані десятки тисяч будинків, вже майже 10 млн переселенців, з них 3 млн - на території ЄС", - каже.

Зеленський згадав, що Швеція однією з перших прийшла на допомогу Україні.

"Ми разом у нашій антивоєнній коаліції і ми повинні зробити усе, щоб Росія шукала мир. Швеція прийняла історичне рішення надати Україні зброю. Щоб мир настав швидше, санкційні пакети проти Росії мають застосовуватися щотижнево. Їхня воєнна машина повинна залишитись без засобів для існування. Руйнування наших міст повинні отримати невідворотну реакцію від усіх європейських країн. Усі злочини повинні отримати покарання. Ті, хто віддав накази вбивати і ті, хто вбивав - повинні постати перед трибуналом. Щоб жодна інша держава не думала, що може безкарно вбивати людей", - заявив.

З подібними зверненнями до міжнародних партнерів Володимир Зеленський звертається регулярно. Він вже виступав перед Конгресом США, представниками Сейму Польщі, парламентом Великої Британії, німецькими депутатами, ізраїльським Кнесетом. Також президент України звертався до мешканців європейських країн. Закликав їх виходити на мітинги проти війни Росії в Україні. Президент України Володимир Зеленський також звернувся до парламенту Франції.

Зараз ви читаєте новину «"Якби Україна не захищалась - всі сусіди Росії були б у небезпеці" - Зеленський звернувся до парламенту Швеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути