Ексклюзиви
середа, 21 серпня 2024 13:07

ЄС запроваджує нові правила в'їзду до Шенгенської зони

ЄС запроваджує нові правила в'їзду до Шенгенської зони
З 10 листопада ЄС запускає нові правила в'їзду до Шенгенської зони. Фото: pixabay.com

Євросоюз з 10 листопада запроваджує нові правила в'їзду до Шенгенської зони.

Нову систему в'їзду/виїзду у межах Шенгенської зони почали розробляти після виходу Великої Британії з блоку, пише euronews.com. EES буде запущено восени на всіх зовнішніх кордонах Європейського Союзу, підтвердила комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоханссон.

"Цей момент нарешті настав. А колись здавалося, що цього ніколи не станеться. Перевізники, оператори, вокзали, аеропорти - усі готуються до цього знаменного дня - 10 листопада", - заявила вона під час візиту до талінського офісу eu-LISA.

Запуск EES планували на 2022 рік, але він неодноразово зривався через технічні проблеми та затримки з встановленням автоматизованих бар'єрів, які необхідно було встановити на всіх міжнародних сухопутних, морських і повітряних кордонах Шенгенської зони.

З листопада мандрівники з країн, що не входять до ЄС, які в'їжджають до Шенгенської зони, проходитимуть прикордонний контроль по-новому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірландія суттєво знижує виплати біженцям з України

"EES - це нова автоматизована система цифрового збору персональних даних, яку Європейський Союз використовуватиме для автоматичного контролю перетину кордонів громадянами країн, які не входять до ЄС, незалежно від того, чи потрібна їм віза при в'їзді до Шенгену. Система призначена для заміни традиційного штампування паспортів", - сказано в повідомленні.

Мандрівники повинні будуть сканувати свої паспорти або інші проїзні документи в терміналі самообслуговування під час кожного перетину зовнішнього кордону ЄС. Система не поширюватиметься на власників посвідки на проживання у країнах ЄС, а також на осіб, які мають довгострокові візи.

Система реєструватиме ім'я мандрівника, його біометричні дані, а також дату та місце в'їзду та виїзду. Скани обличчя та відбитки пальців будуть зніматися лише раз на три роки і будуть дійсними для кількох поїздок протягом цього періоду.

Система працюватиме при в'їзді до всіх країн ЄС, окрім Кіпру та Ірландії (штампи там ставитимуть як завжди), а також до чотирьох країн Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

"EES запроваджується для посилення безпеки кордонів. За допомогою EES ми точно знатимемо, хто в'їжджає в Шенгенську зону з іноземним паспортом. Ми знатимемо, чи не залишаються люди тут занадто довго, що дозволить протистояти нелегальній міграції. А завдяки біометричній ідентифікації, фотографії та відбиткам пальців EES злочинцям, терористам або російським шпигунам буде складніше використовувати підроблені паспорти", - зазначила Йоханссон.

19 серпня збіг термін, відведений Єврокомісією для пояснень з боку Угорщини щодо свого рішення полегшити в'їзд до своєї країни для громадян Білорусі та Російської Федерації. Відповідний лист з вимогою надіслала комісар із внутрішніх справ Ілва Йоханссон своєму колезі з Угорщини Шандору Пінтеру на початку серпня.

Зараз ви читаєте новину «ЄС запроваджує нові правила в'їзду до Шенгенської зони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути