четвер, 20 травня 2010 13:03

ЄС обіцяє без додаткових вимог говорити про скасування віз для України

ЄС обіцяє без додаткових вимог говорити про скасування віз для України

Європейський Союз обіцяє не виставляти Україні додаткових вимог, крім тих, які будуть у Плані дій для відміни віз.

Про це повідомив українським журналістам заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв після завершення зустрічі старших посадових осіб у рамках безвізового діалогу Україна-ЄС.

"Сьогодні ми чітко отримали запевнення, і це ми прописали в нашій сьогоднішній доповіді, що План дій і є тим документом, який дозволить нам отримати перспективу безвізового режиму, тобто інших нових документів, нових додаткових планів дій, додаткових передумов уже не буде", - сказав він.

Єлісєєв відмітив, що Планом дій передбачатиметься, зокрема, ратифікація ряду конвенцій ООН і Ради Європи, створення єдиного міграційного органу, схвалення концепції державної міграційної політики, створення державного електронного демографічного реєстру, впровадження біометричних паспортів.

Заступник міністра також зазначив, що після схвалення цього документа введення Євросоюзом безвізового режиму фактично залежатиме від України.

"Фактично після цього доля безвізового режиму у відносинах Україна-ЄС у значній мірі залежатиме від України, від того, наскільки швидко й ефективно ми зможемо виконати ті умови, які в ньому будуть прописані", - сказав Єлісєєв.

Також він додав, що ЄС надасть Україні План дій, що стосується безвізового режиму, який, по суті, буде схожий на "дорожню карту" для Балканських країн.

За словами заступника міністра, цей документ чітко обкреслюватиме умови, які повинна виконати Україна для того, щоб безвізовий режим став реальністю.

Єлісєєв також повідомив, що надання Україні Плану дій повинне бути затверджене на засіданні Ради міністрів з питань юстиції і внутрішніх справ ЄС на початку червня в Люксембурзі, після чого і Україна, і Євросоюз почнуть підготовку самого Плану дій для того, щоб остаточно схвалити його на саміті Україна-ЄС у жовтні в Брюсселі.

"Ми час, що залишився до саміту, використовуємо для того, щоб цей документ підготувати, оскільки Україні має свої особливості. Дещо ми виконали, дещо не виконали. Для цього необхідно деяку технічну роботу провести, треба дати відповіді на деякі питання європейської сторони, і ми хочемо завершити до початку саміту підготовку цього документа, щоб на саміті ми його формалізували, затвердили і почали системне виконання", - сказав заступник міністра закордонних справ України.

Єлісєєв пояснив, що документ для України носитиме назву "План дій", а не "дорожня карта", оскільки в самому ЄС після набуття чинності Лісабонської угоди і схвалення Візового кодексу міняються певні юридичні норми.

Нагадаємо, Україна і Євросоюз почали діалог, що стосується лібералізації візового режиму, 29 жовтня 2008 року після того, як 9 вересня 2009 року на саміті Україна-ЄС у Парижі було схвалено рішення про перехід до безвізового режиму в довгостроковій перспективі. До останнього часу міністри ЄС відмовлялися надати Україні "дорожню карту" для переходу до безвізового режиму, яка повинна була автоматизувати процес відміни вимог про отримання короткострокових віз для громадян України, які подорожують до країн Шенгенської зони.

До останнього часу ЄС відмовлявся надати Україні "дорожню карту", необхідну для переходу до безвізового режиму, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «ЄС обіцяє без додаткових вимог говорити про скасування віз для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути