Ексклюзиви
вівторок, 11 травня 2021 12:50

ЄС і США - з Україною, армія - за стандартами НАТО: що сказав Зеленський на безпековому форумі

ЄС і США - з Україною, армія - за стандартами НАТО: що сказав Зеленський на безпековому форумі
Із держсекретарем США багато про що говорили, каже президент України. Фото: president.gov.ua

Членство в ЄС і НАТО є стратегічним курсом України. Про це заявив президент Володимир Зеленський на форумі "Україна 30. Безпека країни" у вівторок.

"Стратегічним курсом держави є набуття повноправного членства в Європейському Союзі. Також маємо забезпечити зміцнення особливого партнерства з НАТО й набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору", - цитує главу держави "Інтерфакс-Україна"

Передбачається досягти в максимально стислі терміни взаємосумісність Збройних Сил України й інших складових сектору безпеки й оборони зі структурами держав Альянсу, отримати запрошення й приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО.

У червні Україна побачить потужний сигнал від країн Альянсу.

"Перший офіційний візит держсекретаря США був саме в Україну. Я думаю, що це не випадковість. Ми багато про що говорили. І про збільшення військової допомоги не лише грошима, а й технікою. Про потужний договір щодо майбутнього флоту України. І про ймовірний майбутній двосторонній договір між Україною й США", - сказав Зеленський.

Документ буде важливим для української армії й національної безпеки України.

Про російського агресора

"Щодо відведення, про яке офіційно говорила Росія: приблизно 3,5 тисячі людей військового контингенту пішли назад. Але це тільки ті, хто був на тимчасово окупованій території Криму. Більше відведення ми не побачили.

Збільшили кількість військових і техніки як на території тимчасово окупованого Криму, на території тимчасово окупованого Донбасу, так і вздовж наших кордонів.

Що стосується контингенту й техніки на кордонах України – зменшення там не фіксуємо. Збільшення також. Повільно вони відходять. Зараз є дані, що був парад на 9 травня на тимчасово окупованих територіях – була різна техніка, зокрема й заборонена Мінськими угодами".

"Чи готові ми, чи готовий світ, чи готова Європа до повномасштабної війни? Я думаю, що ніхто не готовий. Якщо це станеться, я впевнений, ми це вже відчуваємо за тими сигналами й за тією роботою, яку ми зробили - дипломатичну роботу з підтримки Європи й США незалежності країни, Росія на це не піде, тому що це може бути світова війна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові розповіли про ситуацію на передовій

Про Стратегію національної безпеки

"Пріоритетом є боєздатні Збройні Сили України. Підготовлений військовий резерв та ефективна територіальна оборона в поєднанні з іншими органами сектору безпеки й оборони здатні захищати країну на землі, на морі, у повітрі та – що зараз актуально – у кіберпросторі.

Зараз завершується розробляння Концепції національної системи стійкості, яка передбачає забезпечення базових вимог НАТО".

Відкриття університету

"Ми відкриватимемо новий потужний університет, презентація його майже готова.

Університет, в якому будуть саме професії, пов'язані з кібербезпекою країни та людей. Кібербезпека – один із головних факультетів цього університету. Ми добиратимемо найкращих дітей, даватимемо високі стипендії. Там побудують сучасні лабораторії, кіберцентри, біохімічні центри"

6 травня президент Володимир Зеленський зустрічався з американським держсекретарем Етоні Блінкеном. Обговорювали російську агресію, корупцію й олігархів в Україні, впровадження реформ.

Зараз ви читаєте новину «ЄС і США - з Україною, армія - за стандартами НАТО: що сказав Зеленський на безпековому форумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути