вівторок, 23 лютого 2010 18:16

ЄС хоче спокусити Януковича безвізовим режимом

ЄС хоче спокусити Януковича безвізовим режимом

Щоб спонукати Україну та її нового президента Віктора Януковича до реформ, Європейський Союз хоче спокусити його, зокрема, "дорожньою мапою" встановлення безвізового режиму в довгостроковій перспективі. Про це заявив у понеділок міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Вперше після виборів президента України, міністри закордонних справ ЄС зібралися на зустріч, щоб обговорити подальші відносини між Україною та ЄС

В ході наради, Сікорський відновив на порядку денному давню польську ініціативу пом"якшення візового режиму для українців, з подальшою перспективою відміни віз.

"Під час візиту президента Януковича в Брюссель ми запропонуємо йому "дорожню мапу" до безвізового режиму. Це буде найвиразнішим політичним сигналом українцям і їх Президенту, що ми бачимо майбутнє України в Європі", - підкреслив він.

Однак, просте схвалення "дорожньої мапи", не гарантує миттєвої ліквідації віз для українців.

"Дорожня мапа не означає одразу безвізового режиму. Мапа лише говорить, що якщо Україна стане на цей шлях, то дійде до цілі, а якщо ні - то ні", - пояснив Сікорський.

Як повідомив Сікорський, Кетрін Ештон пообіцяла ліквідувати аномально високі ціни на візи, які вже є або ще можуть виникнути, перш ніж ввести безвізовий режим.

"Україна як член Східного партнерства має право на візові привілеї", - сказав шеф польського МЗС.

На додаток до "дорожньої мапи" Сікорський пообіцяв, що ЄС долучиться до затвердження пакету допомоги через МВФ у розмірі 610 млн. євро, а також відновить пакет пропозицій щодо програми підтримки та модернізації газотранспортної системи України, та можливого приэднання України до Європейського енергетичного договору.

Також Україна зможе отримати допомогу в рамках Європейської політики сусідства у розмірі 435 мільйонів євро.

Як підкреслив Сікорський, президентські вибори були "важливим актом, що продовжив помаранчеву революцію" в Україні, яка сьогодні є демократичною державою.

"Особисто я спостерігав за цими виборами із хвилюванням, тому що не знав результатів заздалегідь, чого не можу сказати про інші країни в регіоні. Відтак, Україна є демократичною, європейською країною і відповідно до Римського договору, має право виражати свої європейські прагнення", - сказав він.

Gazeta.ua за матеріалами Interia.pl

Зараз ви читаєте новину «ЄС хоче спокусити Януковича безвізовим режимом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути