Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2011 11:33

ЄС боїться скасовувати візи для українців

ЄС боїться скасовувати візи для українців

Скасування візового режиму для України та інших пострадянських країн може сприяти поширенню організованої злочинності у Європі.

Таку думку висловив керівник поліційного відомства Європейського Союзу Роб Вейнрайт, представляючи у Брюсселі доповідь, присвячену питанням боротьби з організованою злочинністю у ЄС.

"Якщо скасувати контроль на кордонах, це шанс для організованої злочинності", - заявив Вейнрайт.

Експерти Європолу називають українські злочинні угруповання однією з ключових ланок контрабанди наркотиків до ЄС.

За їх словами, якщо раніше головний маршрут наркоторгівлі до Європи пролягав з Афганістану через Туреччину та Балкани, то нині дедалі потужнішою стає мафія у країнах Чорноморського басейну, зазначають правоохоронці. Новий маршрут пролягає через Іран, Азербайджан, Грузію і Україну до Румунії та країн Балтії, а звідти – в решту країн ЄС. Центральну роль у транспортуванні героїну та кокаїну, за даними Європолу, відведено порту Одеси.

"Заплановане запровадження безвізового режиму з Україною може сприяти трафіку через чорноморський маршрут", - йдеться у звіті Європолу.

Як відзначають представники Європейського поліційного відомства, скасування віз для громадян України, Росії та Грузії може призвести до масштабних зловживань. При цьому фахівці Європолу вказують на досвід, отриманий після скасування віз для сербів, македонців та чорногорців.

"Без сумніву, це відкриє нові можливості для організованих злочинних груп, які спеціалізуються на нелегальній міграції та торгівлі людьми", - йдеться у звіті.

Також Європол вказує на ключову роль пострадянських країн у контрабанді цигарок та тютюну до Західної Європи. При цьому вказується, зокрема, на співпрацю між українськими, литовськими та польськими злочинними угрупованнями: "компанії з України постачають тютюн, решта компонентів постачається через порт Клайпеди, цигарки нелегально виробляють у Польщі".

"Злочинні угруповання з України, Молдови, Грузії, Росії та країн Західних Балкан чекають на вступ Румунії та Болгарії до Шенгенської зони, аби розширити свій вплив в ЄС", - підсумовують експерти Європолу.

Зараз ви читаєте новину «ЄС боїться скасовувати візи для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути