понеділок, 20 червня 2022 11:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Єрмак розповів, коли чекати на результати щодо гарантій безпеки для України

Єрмак розповів, коли чекати на результати щодо гарантій безпеки для України
Керівник Офісу президента вважає важливим, щоб гарантії безпеки, надані Україні окремими членами НАТО, не вступали у протиріччя із обов'язками цих держав у Альянсі. Фото: president.gov.ua

Важливо, щоб гарантії безпеки, надані Україні окремими членами НАТО, не вступали в протиріччя з обов'язками цих країн в Альянсі.

Саме тому до міжнародної консультативної групи запросили колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена, заявив керівник Офіса президента Андрій Єрмак в інтерв'ю LB.ua

"Сьогодні ми чітко сформулювали, як ми це бачимо. Зараз відбуваються консультації, погодження питань. Ми розуміємо, що в нас не так багато часу й треба діяти швидко. Багато різних країн з різних континентів висловили бажання бути майбутніми гарантами, але є й багато технічних питань. Ми точно не хочемо, щоб це був аналог Будапештського меморандуму або якийсь інший документ, який нічого не вартий", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського оцінили ймовірність масштабної участі у війні білоруської армії

За словами Єрмака, договір про гарантії мають ратифікувати парламенти країн, які його підпишуть.

"У певному сенсі це буде експериментальний документ, тому все непросто. Але цей процес рухається. Я займаюся цим щодня. Результати можна буде побачити скоро", - додав керівник Офіса президента.

Останній раунд очних переговорів між Україною та РФ відбувся у Стамбулі. На ньому українська делегація запропонувала проєкт угоди про міжнародні гарантії безпеки. Після цього переговорний процес "сильно ускладнився".

Україна сподівається на гарантії безпеки від постійних членів Ради безпеки Організації об'єднаних націй, зокрема від Китаю. Готовність стати гарантами безпеки демонструють Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Польща й Туреччина.

Зараз ви читаєте новину «Єрмак розповів, коли чекати на результати щодо гарантій безпеки для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути