пʼятниця, 21 грудня 2018 17:54

Електоральні симпатії: за кого готові голосувати українці на виборах президента і Ради

Електоральні симпатії: за кого готові голосувати українці на виборах президента і Ради
Третина виборців досі не визначилися зі своїм вибором кандидатом. Фото: Дзеркало тижня

Майже 70% українців мають намір взяти участь в майбутніх президентських виборах в березні 2019 року. Про це з посиланням на дані опитування повідомляє фонд "Українська політика" - передає "Сегодня". В ході дослідження було опитано 5488 респондентів, а похибка склала 2,5%.

Третина виборців не визначилися зі своїм вибором кандидатом. 12% готові підтримати кандидатуру Юлії Тимошенко. 9,8% проголосують за Петра Порошенка. За Олега Ляшка готові віддати свої голоси 9,2% респондентів. 8,4% респондентів є прихильниками Володимира Зеленського. 5,5% опитаних віддадуть свої голоси за Анатолія Гриценка. Опозиційне поле показує тенденцію до падіння рейтингів Юрія Бойка (5,1%), який перейшов в іншу політичну команду і втрачає свого виборця. Олександр Вілкул набирає голоси (4,8%) - особливо на тлі інформаційної хвилі, пов'язаної з тим, що Вілкул підтриманий в якості кандидата в президенти з'їздом "Опозиційного блоку". 3,7% готові підтримати Євгена Мураєва.

У разі, якщо буде чітка визначеність виборців, показник Юлії Тимошенко складе 18%, Петра Порошенка - 14,5%, Олега Ляшка - 13,6%, Володимира Зеленського - 12,5%. Юрій Бойко та Олександр Вілкул отримують фактично рівний результат - трохи більше 7% (але при цьому співвідношення позитиву/негативу у Бойка становить -24%, а у Вілкула - 7,4%, що вкрай важливо для подальшого формування політичних позицій кандидата).

Багатоваріантне питання щодо готовності підтримати на виборах (якщо б вони відбулися найближчим часом) ту чи іншу політичну партію показує, що безсумнівним лідером електоральних симпатій є партія Юлії Тимошенко "Батьківщина" (майже 10%). На другому місці - "Опозиційний блок" (7,8%), який в очах виборців є головним репрезентантом політичних настроїв півдня і сходу України. З невеликим відривом на третій позиції знаходиться Блок Петра Порошенка "Солідарність". 7,5% респондентів готові підтримати Радикальну партію Олега Ляшка. 7% йдуть в актив Володимира Зеленського та його партії "Слуга народу". Решта політичних сил отримують менше 5%, необхідних для подолання прохідного бар'єру на виборах.

Нове дослідження було проведено дослідницькою групою Інституту маркетингу та консалтингу на замовлення фонду "Українська політика" в 16 обласних центрах, 4 великих містах, 10 малих містах, 23 селищах і 25 селах. В ході цього дослідження було опитано 5488 респондентів (похибка +/- 2,5%).

На думку політичного експерта Мар'яна Ощановского, з наближенням президентських виборів все чіткіше викристалізовується трійка лідерів майбутньої гонки, в яку входять Юлія Тимошенко, Петро Порошенко та Олег Ляшко.

За його словами, в середині грудня соцдослідження "Української політики" показали падіння рейтингу лідера ВО "Батьківщини" на 1,5 % в порівнянні з кінцем листопада. Петро Порошенко, вважає Ощановский, залишився незмінним виключно завдяки темі створення єдиної Української помісної православної церкви, але за ним – великий негатив.

Зате в соцдослідженні простежується тенденція зростання рейтингу лідера Радикальної партії Олега Ляшка, - зазначив експерт.

"У порівнянні з кінцем листопада, рейтинг Ляшко виріс на 1% - з 12,6% до 13,6%. Лідер РПЛ послідовно відстоює інтереси національного виробника і фермерських господарств, захищає пенсіонерів і вчених. Зростання рівня його підтримки свідчить про те, що він займається вирішенням актуальних для пересічних громадян питань, розуміє їхні проблеми і не відірваний від їх життя", - сказав Ощановский.

"Я не здивуюся, якщо за результатами голосування 31 березня 2019 року до другого туру президентських виборів потраплять Ляшко і Тимошенко", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Електоральні симпатії: за кого готові голосувати українці на виборах президента і Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути