четвер, 06 квітня 2023 13:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Експосол Мельник розповів, чому Берлін не хотів давати Україні зброю

Експосол Мельник розповів, чому Берлін не хотів давати Україні зброю
Росія для Німеччини була, є і залишатиметься "великою державою". Фото: pixabay.com

Зволікання уряду Німеччини з передачею зброї Україні на початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації було спричинене низкою факторів.

Найголовнішим було те, що німці не хотіли бачити Київ повноправним суб'єктом, який може боротися, заявив заступник міністра закордонних справ, експосол України в Берліні Андрій Мельник, передає "РБК-Україна". У цьому плані відіграли роль психологічно-історичні, економічні, агентурні фактори, а також тісні зв'язки ФРН із керівництвом РФ.

"Але головний критерій, напевно, полягав у тому, що німці нашу країну не хотіли бачити повноправним суб'єктом, а українців – культурною нацією, готовою боротися за свою державність", – сказав він.

Росія для Німеччини була, є і залишатиметься "великою державою", ключовим геополітичним гравцем на континенті, щоб там не говорили у Берліні зараз про російського диктатора, додав Мельник. Політичні еліти ФРН цього не приховують навіть зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон уклав багатомільйонний контракт на виготовлення Abrams для України

"Німці вже зараз помаленьку готуються до нового поствоєнного світопорядку. Повірте мені, Росія у цьому пасьянсі нікуди не зникне. Москва й надалі відіграватиме визначальну роль. Україна ж не відігравала для Берліна якогось особливого значення. Якщо точніше, ми слугували свого роду випробувальним майданчиком в плані поступального утвердження Німеччини як великої держави. Маю на увазі зокрема її посередницьку роль у переговорному процесі "нормандського формату", – підсумував міністр.

У Німеччині поширюється думка, що німці вже зробили ледь не забагато для України. Така ситуація вигідна федеральному уряду.

Зараз ви читаєте новину «Експосол Мельник розповів, чому Берлін не хотів давати Україні зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути