четвер, 06 квітня 2023 09:29

Спецтема: Війна Росії проти України

У Німеччині насаджується новий наратив щодо України – експосол Мельник

У Німеччині насаджується новий наратив щодо України – експосол Мельник
Заступник голови МЗС Андрій Мельник дякує Німеччині за військову допомогу Україні, але вважає її недостатньою. Фото: "РБК-Україна"

У Німеччині поширюється думка, що німці вже зробили ледь не забагато для України.

Така ситуація вигідна федеральному уряду. Про це заявив заступник міністра закордонних справ, експосол України у Берліні Андрій Мельник в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Німців сьогодні переконують, що вони вже й так зробили ледь не забагато для нас. Цей наратив уже повсюди тихенько насаджується в Німеччині", – сказав Мельник.

Він пояснив, що раніше чи не щотижня тема України та російської війни була якщо не на титульній сторінці, то становила мейнстрим у головних німецьких журналах. Таких як Spiegel, Stern, Focus.

"А з лютого, тобто вже фактично два місяці, все поступово змінюється. Те саме стосується головних п'яти політичних ток-шоу у ФРН – Anne Will, Maischberger, Maybrit Illner, Markus Lanz та Hart aber fair. Замість того щоб дискутувати про літаки для ВПС України, про додаткові танки, нині в центрі уваги такі питання, як загроза банківської кризи, кліматичні зміни, витрати власників житла на енергосанацію", – сказав Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон оприлюднив фото нової військової допомоги Україні

На його думку, така ситуація вигідна федеральному уряду. Тому що практично зійшов нанівець громадський тиск, щоб Берлін продовжував нарощувати допомогу Києву.

"Безумовно, понад 3 мільярди євро на зброю, яку Німеччина дала нам за 13 з гаком місяців війни, – це дійсно круто. Ми вдячні за цю підтримку. Але давайте будемо чесними: цього явно недостатньо. Ми маємо зазор як в самому Бундесвері, так і в німецькій промисловості, яка починає отримувати зелене світло", – додав Мельник.

За даними МЗС, на озброєнні Бундесверу перебувало 328 танків Leopard 2. З них Україні передали 18 – близько 6%. Щодо БМП Marder, то Берлін передав Збройним силам Україні лише 5% своїх запасів, зазначив експосол.

"Крім того, німецьке військо має у своєму розпорядженні близько 600 бронетранспортерів Fuchs. Це дуже ефективна броньована техніка, яку ми сьогодні конче потребували б для безпечного перевезення військ на лінію фронту, а головне – для підготовки великого контрнаступу. Нам досі не передали жодного такого БТР", – заявив дипломат.

Він додав, що у Бундесвері є гусенична бойова броньована машина для десантних військ Wiesel, це дуже ефективні зразки зброї, попри те що їм 20-30 років.

Українські Збройні сили отримали від Німеччини 18 сучасних основних бойових танків Leopard 2 для відбиття нападу Росії, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц 27 березня.

Leopard 2 – бойовий танк, створений у Німеччині. Має 120-міліметрову гладкоствольну гармату.

У січні уряд Німеччини оголосив про передачу Україні Leopard 2. Також видав дозвіл на реекспорт іншим країнам.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині насаджується новий наратив щодо України – експосол Мельник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути