Ексклюзиви
середа, 10 липня 2013 08:51

Експерти пропонують відмовитися від зміни Конституції без участі Ради

Експерти пропонують відмовитися від зміни Конституції без участі Ради
Фото: polit.com.ua

Українські експерти в галузі права запропонували пропозиції щодо підготовки нового закону "Про всеукраїнський референдум" народним депутатам. Вони пропонують відмовитися від зміни основного закону в обхід Верховної ради.

Про підготовку нової редакції закону "Про референдум" вчора було оголошено в ході круглого столу "Реформа виборчого права: наслідки для України та її міжнародних партнерів", пише "Комерсант-Україна".

Експерти Інституту виборчого права, Центру політико-правових реформ, Українського незалежного центру політичних досліджень, консорціуму "Центр UA" та Лабораторії законодавчих ініціатив наполягають на тому, що результати конституційного референдуму не повинні вступати в силу без затвердження Верховною радою, повідомляє видання.

"Необхідно передбачити можливість проведення всеукраїнського референдуму з питань зміни Конституції виключно в порядку, встановленому в розділі XIII нинішнього основного закону", - йдеться в документі.

Крім того, експерти запропонували визначити кілька видів референдумів (ввести поняття обов'язкових, факультативних, остаточних, зобов'язуючих і консультативних), скоротити з 2 тис. до 500 чоловік мінімальну кількість учасників ініціативної групи, а також збільшити термін збору підписів за проведення референдуму з 60 до 90 днів.

У новому законі пропонується передбачити "ефективну систему оскарження результатів референдуму". Крім того, представники громадських організацій вважають за доцільне встановити заборону на проведення референдуму одночасно з черговими виборами.

Як відомо, чинний закон "Про всеукраїнський референдум", що дозволяє змінювати Конституцію в обхід парламенту і Конституційного суду (КС), підготував народний депутат Дмитро Шпенов (Партія регіонів). Примітно, що Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) кілька разів критикувала чинний закон про референдум. У зауваженнях комісії вказувалося на те, що референдум не може бути використаний з метою зміни норм Конституції. Крім того, внесення змін або прийняття нової Конституції має відбуватися за процедурою, встановленою чинним основним законом, - з обов'язковим затвердженням конституційною більшістю Ради.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пропонують відмовитися від зміни Конституції без участі Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути