понеділок, 27 квітня 2009 12:47

Експерти про шанси Тігіпка і Яценюка на виборах президента

Експерти про шанси Тігіпка і Яценюка на виборах президента
Можливе висунення співголови Ради інвесторів при Кабінеті міністрів України Сергія Тігіпка кандидатом в президенти на майбутніх виборах може внести серйозні зміни в розстановку політичних сил, вважають українські експерти.

Про це свідчать дані експертного опитування щодо того, як змінить президентську виборчу кампанію участь в ній "нових осіб" - Арсенія Яценюка і Сергія Тігіпка, проведеного Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна.

Так, директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко відзначив: "І Арсеній Яценюк, і Сергій Тігіпко - представники нової політичної культури. Повернення Сергія Тігіпка у велику політику і можливе висунення його кандидатом на пост президента може внести серйозні зміни в розстановку політичних сил".

"Тігіпко може відібрати голоси і серед "помаранчевого" табору"

На думку Бондаренка, Сергій Тігіпко може швидше розраховувати на електоральні симпатії Сходу і Півдня України, Арсеній Яценюк - Заходу.

"І суспільству буде цікава боротьба нових сил. Хоча Тігіпко може і серед "помаранчевого" табору відібрати голоси тих, хто орієнтований на концепцію реформіста розвитку, позбавивши, таким чином, Яценюка монополії на цю риторику, і серйозно підірвати електоральну основу Віктора Януковича. Як наслідок - зміняться електоральні позиції і у Юлії Тимошенко, і у Віктора Ющенка", - відзначив експерт.

У свою чергу науковий директор Школи політичної аналітики при НАУКМА Олексій Гарань вважає, що Тігіпко, і Яценюк можуть розраховувати на голоси виборців, розчарованих діями нинішнього політикуму: Тігіпко на частину електорату біло-блакитних, Яценюк - на голоси "помаранчевих", частково вони змагатимуться між собою.

Експерт також висловив думку, що Тігіпко не вдасться скласти конкуренцію основним кандидатам, але він відбере частину електорату у них, "і це створить можливості для торгу в другому турі".

Директор ПР-групи "Політтех" Тарас Березовець сказав: "Не думаю, що Тігіпко або Яценюк вийдуть у другий тур, їх завдання - спрацювати на перемогу своїх політичних сил на дострокових парламентських виборах, якщо вони відбудуться".

"Назвати Тігіпка технічним кандидатом не можна"

В той же час він вважає, що електоральні поля Тігіпка і Яценюка сильно перетинатимуться. "Яценюк є спойлером для Юлії Тимошенко, і відбиратиме у неї голоси на заході і частково в центрі. Тігіпко ж, без сумніву, відбиратиме голоси і у Яценюка, і у Януковича. Назвати його технічним кандидатом не можна, він фігура самодостатня", - відзначив експерт.

У свою чергу президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв відзначив: "Суспільство сьогодні розчароване в кумирах помаранчевого міфу, існує попит на нові обличчя, нові ідеї, але це попит на абстрактне нове.

Сергій Тігіпко відомий як бізнесмен, як молодий чиновник в декількох урядах і зберігся в суспільній свідомості як нереалізований молодий політик. Випадково виникла гіпотеза про те, що похід пана Тігіпка в президенти є спробою знизити конкурентні переваги інших молодих політиків, наприклад Арсенія Яценюка.

Ще одна складова можливого висунення Тігіпка кандидатом в президенти, вважає Єрмолаєв, пов"язана з його особистими амбіціями: "Йому не вдалося увірватися в урядову команду Тимошенко, але є велике бажання повернутися в політику, тому що політика - могутній засіб забезпечення конкурентних переваг свого бізнесу".

За матеріалом: Інтерфакс.
Зараз ви читаєте новину «Експерти про шанси Тігіпка і Яценюка на виборах президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути