Ексклюзиви
субота, 28 вересня 2013 10:16

Експерти назвали піар-ходом заяву Януковича про ліквідацію Україною сирійського хімзброї

Експерти назвали піар-ходом заяву Януковича про ліквідацію Україною сирійського хімзброї
Фото: zn.ua

Гучна заява Віктора Януковича про "українські технології для знищення хімічної зброї" ввігнала фахівців у ступор. Експерти сходяться на думці, що це був всього лише невдалий піар-хід, оскільки подібних технологій в України немає.

Як відомо, на 10- й Ялтинській щорічній міжнародній зустрічі YES викликало фурор повідомлення Януковича про готовність України надати технічну допомогу у знищенні хімічної зброї в Сирії.

ZN.UA зв'язалося з безліччю вельми компетентних у своїх сферах людей. Ніхто з них, жодна людина нічого не знала про українські "пересувні установки зі знищення хімічної зброї", та ще "тих, які показали свою ефективність на практиці". Всі перебували в цілковитому здивуванні.

"Протягом 10 років, коли я перебував у керівництві розвідтовариства України, я ніколи не чув ні про які установки і технології, пов'язані як із створенням, так і з знищенням хімічної зброї , - заявив екс-начальник Головного управління розвідки Міноборони, колишній керівник комітету з питань розвідки при президентові України, екс-голова СБУ Ігор Смешко.

ZN.UA зв'язалося з гендиректором Павлоградського хімзаводу (де утилізується тверде ракетне паливо від МБР SS -24) Леонідом Шиманом, щоб поцікавитися, чи бува не в нього чи на підприємстві знаходяться установки з утилізації хімічної зброї. Леонід Шиман повідомив таке. По-перше, у ПХЗ немає ні компетенції, ні фахівців, ні технологій, ні обладнання для знищення хімічної зброї. По-друг , Павлоград - густонаселене місто, а тому не може бути й мови про знищення на його території хімічної зброї. По-третє, на ПХЗ взагалі не володіють інформацією, які саме речовини знаходяться в Сирії, і в якій кількості вони повинні бути утилізовані. І, по-четверте, у світі є дві країни, які займаються ліквідацією хімічної зброї в промислових масштабах - це США і Росія.

"В Україні немає ні обладнання для утилізації хімічної зброї , ні фахівців , які могли б це зробити, - підтвердив двічі екс-глава українського МНС Віктор Балога, який займав цей пост останнім перед розформуванням даного відомства. - Єдине, що у нас є - це пересувні установки для знешкодження радіоактивного палива меланж. Тому мені, як двічі міністру МНС, важко здогадатися, що саме мав на увазі президент. А як політик, розумію, що з його боку це була спроба зберегти добру міну, щоб виглядати гравцем у міжнародній політиці. Як я, так і весь світ знає технологічні можливості України в цьому питанні".

Російські експерти також прокоментували "сирійську" пропозицію Януковича. Як заявив директор Центру аналізу світової торгівлі зброєю, член Громадської ради при Міноборони РФ Ігор Коротченко, "дотепер Україна не значилася в числі країн, що володіють передовими технологіями зі знищення хімічної зброї", таким чином, "в практичному плані українська пропозиція - не більше ніж піар-хід".

Зараз ви читаєте новину «Експерти назвали піар-ходом заяву Януковича про ліквідацію Україною сирійського хімзброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути