середа, 13 листопада 2013 14:52

Експерт: Україна не отримала фінансових і політичних гарантій від Євросоюзу

Спостереження за тим, наскільки жорстко деякі чиновники від Євросоюзу пов'язують долю договору про Асоціацію з вимогою звільнити Юлію Тимошенко, змушує засумніватися в щирості їх бажання підписати договір на вигідних не тільки для Європи, але і для України умовах. Питання звільнення Тимошенко починає виглядати як "технологічний хід" деяких європолітиків. Головна мета цього ходу - змістити акценти в переговорах про підписання угоди про Асоціацію з Євросоюзом. Таку думку висловив президент Української академії політичних наук Микола Михальченко.

"Постановку питання про неприпустимість виборчого правосуддя в Україні вважаю абсолютно правильною. Але жорстка ув'язка підписання договору про Асоціацію з питанням звільнення Тимошенко починає бути схожою на технологію відведення убік від дискусії з питання взаємовигідності для обох сторін умов, на яких буде створений і стане функціонувати режим вільної торгівлі між Україною і Росією. Тому що насправді сьогодні необхідно говорити не тільки про долю однієї людини, хоча і це питання дуже важливе. Говорити треба про ті виклики, з якими може зустрітися Україна після підписання Угоди, і про те, яким може і має бути відповідь України та ці виклики. І як Європа може Україні допомогти в перехідний період. Переакцентував дискусію з питання гарантій Євросоюзу Україні на питання Тимошенко, європейські чиновники створили ситуацію, коли українські власті змушені виправдовуватися, а не відстоювати свої економічні інтереси" , - сказав Микола Михальченко.

"Економісти підрахували, що Україна безсумнівно отримає величезні вигоди і перспективи при реалізації договору з Євросоюзом. Але після певного перехідного періоду, необхідного для адаптації українського виробництва до європейських стандартів. На найближчому ж відрізку часу виникне безліч проблем. У Європі це також розуміють. Однак там не говорять, яким чином, вони готові допомогти Україні пройти адаптаційний період. Принаймні, суми фінансової допомоги, яку Євросоюз не дуже твердо обіцяє нашій державі, непорівнянні з розмірами збитків України на початковому етапі - від підписання договору до його ратифікації і перших років функціонування. Сьогодні дискусія повинна йти не так про долю одного політика, нехай навіть дуже відомого і гідного. У першу чергу треба обговорювати і вирішувати питання про гарантії Євросоюзу Україні на перехідній період. Це стосується і фінансових гарантій - надання кредитів, і допомоги в модернізації промисловості, яка, по суті, може зупинитися після відкриття національного ринку. Потрібні і політичні гарантії. Різка реакція Росії, в тому числі економічні санкції та створення торгових бар'єрів, цілком передбачувані. Бачачи все це, Євросоюз досі не представив Україну пропозицій про допомогу в захисті її інтересів від зазіхань і дискримінації з боку потужного сусіда на Сході. Мені про пропозиції такої допомоги чути і читати не довелося. Але я знаю, що українська влада багаторазово актуалізували перед європейською стороною відповідні проблеми", - зазначив Микола Михальченко.

На думку політолога, українському керівництву слід більш раціонально вирішувати таке серйозне питання, як зміна вектора розвитку держави. "Можливо, я висловлю кілька категоричну думку, але, на мій погляд, підписання угоди про Асоціацію слід щільно пов'язати з узгодженням гарантій Євросоюзу для України на період, поки наша країна буде здатна самостійно вирішувати виникаючі проблеми роботи з новим економічним, соціальним і політичним стандартам", - сказав політолог.

 

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Україна не отримала фінансових і політичних гарантій від Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути