четвер, 26 травня 2011 16:20

Експерт розповів, хто заплатить за "покращення життя вже сьогодні"

Експерт розповів, хто заплатить за "покращення життя вже сьогодні"

Суттєве підвищення мінімальної пенсії до 3800-3900 гривень нереальне.

Про це у коментарі Gazeta.ua розказав колишній міністр економіки Володимир Лановий.

"Зарплатню і пенсію підіймуть на 20-30 гривень, тож вона не буде дотягувати навіть до рівня 2007-2008 року. Пенсія, яка нині складає 700 гривень, могла вважатися мінімальної кілька років тому - зараз вона має бути більшою щонайменше вдвічі. Всі ці підняття з 1 липня нічого не вирішують - відставання співвідношення доходів та витрат від попередніх років все одно залишається. Зараз втрачено економічні позиції, провалена гривня, зменшені інвестиції - ситуація погіршується. Тому ресурсів для суттєвого підвищення зарплати немає. Щоб домогтися результатів треба запроваджувати економічну програму з усіх складових - монетарних, структурних, інвестиційних, ринкових свобод, перебудови ціноутворення, іншій системі функціонування житлово-комунального сектора тощо. Ніяких зрушень у цьому напрямку немає."

За його словами, економічні проблеми і надалі будуть вирішуватися за рахунок пересічних українців

"Коли у нас в політикумі говорять про реформи - пенсійну, податкову тощо - то це окремі вузькогалузеві організаційні зміни. А реформи полягають у тому, щоб створити умови ринкової, конкурентної, збалансованої та рівноправної економіки. Треба перебудувати основи нашої економіки, яка зараз є монополістичною та хижацькою, з державними втручаннями і перерозподілами, з відсутністю прав дрібних учасників ринку та споживачів.

"Всі питання економічного характеру і далі будуть вирішуватися за рахунок пересічного громадянина - шляхом підвищення цін та зростання податкових навантажень. В європейському суспільстві дбають про те, щоб розрив між мінімальною та максимальною зарплатою був як можна меншим, щоб мінімальна від середньої відставала все менше. У нас такої політики немає. Жебрацтво є масовим і нікого це не турбує", - підсумував Лановий.

Нагадаємо, що президент Віктор Янукович пообіцяв підвищити зарплати та пенсії вже у другому півріччі. Прес-служба Національного форуму профспілок України підрахувала, що мінімальна зарплата та пенсія мають становити, принаймні 3800-3900 грн, аби відповідати реальному прожитковому мінімуму

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, хто заплатить за "покращення життя вже сьогодні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути