пʼятниця, 10 лютого 2012 19:17

Експерт розповів, чому Тимошенко і Луценко не зможуть брати участь у парламентських виборах

Експерт розповів, чому Тимошенко і Луценко не зможуть брати участь у парламентських виборах

Якщо українська влада прийме рішення про дозвіл балотуватися на виборні посади особам, засудженим за нетяжкі злочини, то навряд чи це вплине на ситуацію з колишніми високопосадовцями, адже злочини, що їм інкримінують, скоріше підпадають під визначення тяжких.

Про це заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

На його думку, все залежатиме від конкретного формулювання, законодавчої норми, що регулюватиме в майбутньому можливість обрання на виборну посаду особи, засудженої за нетяжкий злочин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада хоче перенести парламентські вибори на 2015 рік - "бютівець"

"Практика брати участь у виборах особам засудженим за нетяжкі злочини, досить поширена. Це передбачено у світовій практиці. І більше того, така норма містилася в рекомендаціях Венеціанської комісії, коли вона давала висновок відносно законопроекту що подавався їй на розгляд", – зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна втратить усі шанси членства в ЄС, якщо вибори будуть не демократичними - Сікорський

Він пояснив, що у світовій практиці є два способи вирішення питання про можливість обрання на виборну посаду особи, яка була засуджена. Перший: прописати під окремими статтями Кримінального кодексу заборону на балотування. Другий – коли суд приймає рішення про заборону або дозвіл на балотування в кожному окремому випадку.

Черненко вважає, що якщо це питання буде підняте та врегульоване, то це стане кроком до європеїзації українського законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому Тимошенко і Луценко не зможуть брати участь у парламентських виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути