пʼятниця, 10 лютого 2012 10:26

Україна втратить усі шанси членства в ЄС, якщо вибори будуть не демократичними - Сікорський

Україна втратить усі шанси членства в ЄС, якщо вибори будуть не демократичними - Сікорський

Якщо парламентські вибори в Україні визнають не демократичним, Україна втратить будь-які шанси майбутнього членства в ЄС.

Про це в ефірі 5 каналу заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Говорячи про імовірні санкції Європи щодо України та представників української влади, він наголосив, що це був би занадто різкий крок.

"Звичайно у нас є прецеденти, коли такі санкції вводилися проти, наприклад, представників судочинства в Білорусі, причетних до політичних переслідувань. Але це був би занадто різкий крок, тому що ми повинні пам'ятати – стратегічним активом України є те, що навіть до сьогодні вона сприймається як вільна країна. І для того, щоб мати тісніші відносини з ЄС, дуже важливо, аби країна сприймалася як демократична", - пояснив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС не застосовуватиме санкції проти України

Сікорський зазначив, що саме тому парламентські вибори цього року матимуть надзвичайно важливе значення для репутації України в Європі.

Відповідаючи на уточнююче запитання, які саме кроки буде вживати Європа, якщо вибори в Україні буде сфальсифіковано, голова МЗС Польщі зазначив, що тоді "Україна втратить будь-які шанси майбутнього членства в ЄС".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В України з'явиться шанс наблизитися до ЄС тільки після зміни влади - експерт

"У нас не заведено приймати недемократичні країни в Євросоюз", - додав він.

Говорячи про те, чи стане охолодження стосунків з ЄС причиною зближення України з Росією, Сікорський наголосив, що зовнішньополітичний вектор країни не може залежати від однієї політичної сили, а має бути усвідомленим кроком всієї держави:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС України сподівається асоціюватись з ЄС 2012 року

"Це питання національного стратегічного вибору. Коли Польща вирішила вступати в НАТО і ЄС, ані НАТО, ані ЄС не хотіли нас там бачити. Ми витратили багато років, доклали величезних зусиль, пішли на значні жертви. І  це не був приємний процес. Іншими словами – це не може бути щось короткострокове. Це не може бути волею чи бажанням представників певною політичної сили, які представляють лише частину населення. Така європейська орієнтація повинна бути чимось на кшталт національної одержимості. І тільки тоді вона стане реальною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ЄС не готовий до проблем, які Україна принесе з собою"

"Якщо ви оберете інший напрямок, вибачте що я так кажу, але багато хто в Європі лише зрадіє. Адже членство в ЄС дає значні прівелеї. Політичні – у вас з'явиться вето в багатьох питаннях, які приймаються для 500 млн громадян. Це дає економічні переваги: доступ до найбільшого, найбагатшого ринку у світі. І крім того, стають доступними кошти Європейського Союзу та субсидії", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Україна втратить усі шанси членства в ЄС, якщо вибори будуть не демократичними - Сікорський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути