неділя, 04 лютого 2018 20:24

Експерт розповіла, за кого англійські правоохоронці візьмуться у першу чергу

Експерт розповіла, за кого англійські правоохоронці  візьмуться у першу чергу
Каленюк: Західна Європа намагається спростити полювання за необґрунтованими активами і статками. ФОТО: http://vse.media

Особливість Англії – великий відсоток інвестицій зі всього світу. Переважно це гроші – зароблені незаконним шляхом, що є шкідливим для економіки країни. Закон "Про статки незрозумілого походження" має змінити дану ситуацію.

Про це розповіла виконавчий директор "Центру протидії корупції" Дар'я Каленюк в інтерв'ю Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Лондона прийшли невтішні новини для Ахметова і Коломойського

З якою метою Британія запровадила цей закон?
- Країна відома тим, що залучає багато інвестицій у нерухомість з корумпованих країн. В Лондоні купують житло різні олігархи й чиновники з усіх куточків світу. Уряду така ситуація не подобається. За міжнародними стандартами такі кошти шкодять. Їх потрібно арештовувати, конфісковувати і робити все можливе, щоб вони не вливалися в економіку демократичних країн.

Чим саме шкідливі такі інвестицій?
- Критики закону можуть сказати, що країна отримує фінансові находження й росте економіка. У британців виникає питання: чому не можемо собі дозволити нерухомість? Її купують люди з підозрілою репутацією і брудними грошима зі всього світу. Якщо ввечері пройтися елітними районами Лондона, можна побачити купу розкішних будинків, які не світяться. У них ніхто не живе. Райони, в яких раніше вирувало життя, - спустошені. Там нереально дорого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Апетити ростуть: Коломойський вимагає від України вже $5,5 млрд

Є припущення, що кожні 4 з 10 елітних квартир чи будинків в столиці Королівства купують за корупційні гроші, виведені з інших країн. Чи слід очікувати такої кількості розслідувань і судів?
- Думаю, що спочатку прокуратора Англії буде гнатися не за кількістю, а за якістю. Адже в країні діє система прецедентного права (рішення у конкретній справі виступає зразком тлумачення закону аналогічних справ майбутньому. – Gazeta.ua). Ніхто ще точно не знає, як закон втілюватимуть у життя. Все залежить від того, яке рішення приймуть суди під час розгляду перших заяв.

Як виглядатиме процедура розслідування?
- Британська національна агенція з протидії злочинності повинна подати позов до суду й надати докази підозрілих активів. Самі британці ще точно не знають, як це буде працювати. Тому розслідувачі будуть дуже обачливими. Спробують відправити до суду в першу чергу такі справи, у яких буде очевидним, що особа, будучи все життя чиновником у країні третього світу, не могла мати будинок за два мільйон доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дивно" - Насіров відреагував на своє звільнення

Українські правоохоронці можуть ініціювати розслідування щодо українських власників? А громадські організації?
- Будь-хто може звернутися до правоохоронного органу країни з доказом, що у людини є нелегальне майно у Великобританії.

Чи можуть потенційно відібрати квартири у Ахметова, Коломойського чи Насіров?
- Сумніваюся, що олігархи Рінат Ахметов, Ігор Коломойський чи Віктор Пінчук будуть першими у справі. Бо роками займаються бізнесом. Закон більше пов'язаний із ситуаціями, коли якийсь нігерійський міністр все життя був чиновником, але кожного Різдва їздив до Лондона на "шопінг", купував діамантові каблучки і відпочивав у своїй квартирі в Лондоні. Справа Романа Насірова була б досить перспективною для тестування (за даними журналістів програми "Схеми" має дві квартири у Лондоні. – Gazeta.ua).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газову справу" передали до суду

Що означає так званий перелік "іноземних публічних діячів", у якому є українці?
- Це юридичне поняття, певний міжнародний стандарт із протидії відмивання грошей. Фізичні особи, які займають високі держані посади, для банків вважаються клієнтами з підвищеним ризиком. Стосовно них потрібно проводити додаткові перевірки, з'ясовувати походження коштів, уважніше слідкувати за транзакціями. У випадку будь-яких підозр - повідомляти фінансову розвідку. Тобто це інструмент, який дозволяє виявляти підозрілі транзакції політиків, їхніх родичів та соратників.

Чи можливий сценарій, за якого Європа, використовуючи досвід Англії, почне масову боротьбу з корумпованими іноземними олігархами?
- Західна Європа вже намагається спростити полювання за необґрунтованими активами і статками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський відреагував на звинувачення

31 січня у Великобританії набув чинності закон "Про статки незрозумілого походження". Він дозволяє конфіскувати майно корумпованих іноземців, які не зможуть довести законність сплачених за житло грошей. Ідеться про апартаменти вартістю від 50 тисяч фунтів - близько двох мільйонів гривень. Закон розповсюджується не тільки на власників, а й на членів їхніх родин. Передбачає спрощену процедуру повернення арештованих коштів до країни, в якій вони були незаконно зароблені.

Одним з ініціаторів закону була міжнародна громадська організація по боротьбі з корупцією "Транспаренсі Інтернешенал". За її даними чотири з десяти елітних квартир у Лондоні купують за "брудні гроші". Під її підозрою угоди про купівлю на загальну суму понад 4,4 млрд фунтів - 174 млрд грн.
Організація вже підготувала список із п'яти об'єктів нерухомості, які треба перевірити першими. Серед них - майно першого заступника прем'єр-міністра Росії Ігоря Шувалова. Володіє нерухомістю в будинку, розташованому в десяти хвилинах ходьби від Парламенту. Російський Фонд боротьби з корупцією повідомив, що Шувалов купив дві квартири в серпні 2014-го за 11,4 мільйона фунтів стерлінгів - 452 млн грн. Об'єднав їх в одну.
У списку є також сім'я президента Азербайджану, глава парламенту Нігерії та колишній прем'єр-міністр Пакистану. Українців поки що нема. Проте є такі, що входять до так званого переліку "Іноземні публічні діячі". Отже потенційно їхні апартаменти теж можуть зацікавити слідчих. Це олігархи Рінат Ахметов й Ігор Коломойський, а також колишній голова Фіксальної служби України Роман Насіров, якого звинувачують нанесенні шкоди державі на два мільйон гривень.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповіла, за кого англійські правоохоронці візьмуться у першу чергу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути