пʼятниця, 05 жовтня 2012 14:48

Експерт прогнозує "небачене падіння гривні" через півроку

Експерт прогнозує "небачене падіння гривні" через півроку
Андрій Новак каже, що лише за рік золотовалютні резерви України зменшились на 10 мільярдів доларів. Фото: politiko.ua

Резервів Нацбанку України вистачить лише на півроку. Далі — небачене падіння гривні.

Про це у кометарі Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без переказів заробітчан гривня впала б за місяць

"Різке зменшення золотовалютних резервів НБУ- прямий наслідок відсутності продуманої політик як уряду, так  і Національного банку щодо курсової політики. На курс будь-якої грошової одиниці впливають три фундаментальні чинники. Перший - зовнішньоекономічний стан, тобто зовнішнє торговельне сальдо, притік-відтік інвестицій. Другий — стан реальної інфляції. Саме реальної, а не тої, про яку інформує Державний комітет статистки. Третій — стан державного боргу. Зовнішнє торговельне сальдо  за минулий рік - мінус 4,5 мільярдів, за 7 місяців цього року - вже майже 8 мільярдів. Також відбувається відтік прямих інвестицій. Не секрет й те, що реальні показники інфляції значно вищі, ніж нам кажуть. Економіку не можливо обдурити: ми бачимо, що ціни на усі товари у більшості випадків підвищуються на двозначні цифри останніми роками. Також зростає у геометричній прогресії державний борг. Вже кілька українських урядів фактично усі економічні проблеми вирішують з одного джерела і накопичують державний борг. Отже, усі  три чинники, які формують курс гривні, у негативному тренді. В цих умовах, для підтримання відносної стабільності курсу єдиний вихід — спалювати на валютному ринку золотовалютні резерви", - пояснив Новак.

Експерт зауважив, що протягом 2011 року золотовалютні резерви НБУ зменшилися майже на 10 мільярдів доларів з 38 до 29 мільярдів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У першій половині 2013 року курс стовідсотково не буде більше 8,2 грн/$ - Азаров

"При цьому ми повинні враховувати, що частина із 29 мільярдів складають неліквідні резерви, тобто такі, які Нацбанк тримає у акціях, облігаціях, дорогоцінних металах. Тобто це резерви, які не можливо швидко продати, отримати валюту і грати з нею на валютному ринку. Якщо говорити про швидколіквідні резерви, безпосередньо іноземну валюту, то безумовно, в НБУ її залишилося дуже мало - близько 14 мільярдів доларів. А це - надзвичайно мало для того, щоб покривати наші великі валютні дисбаланси", - сказав він.

Експерт наголосив, що уже два роки чинники, які формують курс гривні, у негативі. То ж Нацбанк два роки для підтримки курсу спалює свої резерви.

"Ліквідних резервів НБУ вистачить максимум на півроку. Аби цього не сталося, потрібно залучати гроші МВФ, випускати внутрішні облігації у валюті, тощо. Однак це можливо лише за умови збереження чинної ситуація на ринку, а вона має тенденцію до погіршення", - пояснив Новак.

Зараз ви читаєте новину «Експерт прогнозує "небачене падіння гривні" через півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути