Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2011 19:00

Експерт про вступ України до ЄС: "Це буде фарс"

Експерт про вступ України до ЄС: "Це буде фарс"

На сьогоднішній день Україна не має жодних підстав бути членом ЄС.

Про це Gazeta.ua заявив директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.

"У мене величезні сумніви в тому, що каже наш прем'єр-міністр, хоча я дуже радий був би помилятися. На сьогоднішній день немає ні економічних підстав і я думаю, що рівень української економіки навіть до 2022 року не підтягнеться до рівня навіть нових країн-членів ЄС. Вже не кажучи про рівень тих цінностей на яких базується ЄС - права та свободи громадян, повага до закону та ін.", - підкреслив експерт.

"Поки що ми не бачимо покращення ситуації у цих сферах. Натомість ми бачимо концентрацію влади, звуження політичної конкуренції, перебирання контролю за ЗМІ, непрозорість ухвалення рішень органів державної влади. За цими показниками ми поступаємося навіть країнам-новачкам ЄС", - додав експерт.

На його думку, перспективою відносин Україна-ЄС є економічна інтеграція нашої країни до спільноти та лібералізація візового режиму, однак не політична інтеграція.

"Якщо такі(недемократичні - Ред.) тенденції триватимуть, то ми ніяким чином не вмовимо ЄС надати хоча б якісь гарантії членства. Ми й зараз цих гарантій не маємо, однак якщо такі тенденції зберігатимуться, то двері можуть остаточно "прихлопнути"...Водночас, ми можемо отримати якісь послаблення у пересуванні до ЄС, інтегруватися економічно, а все інше малоймовірне", - додав він.

Експерт також не вірить що за президентства Віктора Януковича Україна подасть заявку на вступ до Європейського союзу.

"Це буде фарс. Навіщо подавати заявку, коли є настільки жорстка критика", - резюмував Чумак.

Нагадаємо, що у четвер прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна стане членом ЄС до 2022 року. Глава уряду також зазначив, що готовий побитися з цього приводу об заклад.

Зараз ви читаєте новину «Експерт про вступ України до ЄС: "Це буде фарс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути