вівторок, 15 травня 2012 16:29

Експерт про Московський саміт: "Сподіваюсь, у Януковича вистачить розуму, щоб не здати українську трубу"

Експерт про Московський саміт: "Сподіваюсь, у Януковича вистачить розуму, щоб не здати українську трубу"
Олексій Гарань: Путін скористається становищем Януковича. Фото: obozrevatel.com

Це перша зустріч Януковича і Путіна після інавгурації президента Росії , тому вона матиме важливе значення для Путіна, хоч саміт і неформальний.

Про це в коментарі  Gazeta.ua заявив директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Євро-2012 чекають Путіна і Медведєва

Хоча принципово російська політика щодо України не зміниться, вважає експерт.

"Як ми побачили, в Кремлі керувала одна людини, і політика щодо України залишилась такою ж як була. Я думаю, що проблеми між Україною і Росією, між українським і російським керівництвом лишаються серйозні. Путін безумовно намагатиметься скористатися тим, що позиції Януковича зараз послаблені в результаті погіршення стосунків з ЄС і падіння рейтинга в середині країни. Він буде намагатися домогтися від Януковича якихось поступок", - зазначив Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Євросоюз не може дозволити собі ще одну Білорусь" — політолог про європейський бойкот

Окрім того, під час двосторонньої зустрічі президентів, можуть бути зроблені певні заяви про розвиток співробітництва.

"Янукович може зробити якісь символічні заяви про те, що Україна думає над інтеграцією в Східному напрямку, бо він хоче показати, що не боїться тиску збоку Заходу, що йому є з ким спілкуватися. Він наприклад може заявити, що виконує передвиборчі обіцянки про підвищення статусу російської мови у вигляді закону. Він може щось говорити про те, що Україна думає над участю в Євразійському союзі", - каже політолог.

Попри те, що позицію українського президента важко назвати сильною, експерт сподівається, що Янукович не зробить відчайдушних кроків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойкот України Європою примусив "регіоналів" задуматися про інтеграцію з Росією

"Думаю, що буде мова і про процес ратифікації зони вільної торгівлі. Але я все таки сподіваюсь, що у Януковича вистачить сил і здорового розуму, щоб не здати українську трубу і не дозволити затягти себе в Митний союз чи інші наднаціональні структури. Путін може сьогодні піднімати ці запитання, але справа в тому, що обидві сторони розуміють, що це неможливо", - акцентував він.

Сьогодні головне завдання російського президента зірвати підписання угоди з ЄС, хоча через свою незграбність Янукович і сам вже майже реалізував цей план.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ЄС, США та Росія почали війну за повалення Януковича"

"Але розмови будуть іти, бо для Путіна головне — це контроль над українською трубою і основними стратегічними об'єктами, та зрив підписання зони вільної торгівлі з Європейським союзом. А цього Росія вже майже досягла через те, що Янукович настільки незграбно себе поводить. Я не виключаю того, що цей процес може відновитися, але Путін буде намагатися зробити все можливе, щоб Україна цю угоду не підписала", - резюмував Гарань.

Нагадаємо, що сьогодні у Москві відбувається саміт країн СНД у якому бере участь і президент України Віктор Янукович. Раніше повідомлялося, що Янукович матиме особисту зустріч із президентом Путіним ще до початку саміту.

Зараз ви читаєте новину «Експерт про Московський саміт: "Сподіваюсь, у Януковича вистачить розуму, щоб не здати українську трубу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути