середа, 05 грудня 2012 19:31

Експерт про Держбюджет-2013: "Влада готує поліцейську державу"

Експерт про Держбюджет-2013: "Влада готує поліцейську державу"
Голова Комітету економістів України Андрій Новак Фото: vlasbiz.net

У вівторок Верховна Рада прийняла до розгляду проект бюджету на наступний рік. За це рішення проголосували 239 депутатів. Фракції опозиції та комуністи не підтримали урядовий проект бюджету. У ньому прогноз зростання інфляції становить 4,8%, ВВП — 3,4%. Документ передбачає річний дохід бюджету 361,5 млрд грн.

- Цікаво, що за проектом бюджету, доходи зменшені на 12 мільярдів гривень, а витрати — всього на 3, - каже голова Комітету економістів України Андрій Новак. Він розповідає про проект бюджету на 2013 рік.

Чим цей проект бюджету відрізняється від цьогорічного бюджету?

- Цей бюджет немає ніяких структурних змін в порівнянні з попереднім. Він схожий на ксерокопію бюджету на 2012 рік. Такі ж великі видатки, збільшення фінансування силових структур, зменшення витрат на армію.

Що ще нового з'явилося в бюджеті?

- На 11 мільярдів гривень зменшені субсидії на покриття витрат малозабезпеченими на енергоносії — газ, воду, електроенергію. Таким чином хочуть зекономити кошти. Проте саме 2013 року субсидії й будуть необхідні пенсіонерам та незаможним сім'ям. Наступного року уряд підвищить ціну на газ. Це одна з вимог Міжнародного валютного фонду. Інакше він не дасть позики Україні.

Багато хто скаржиться на непомірні видатки на владу. Це так?

- Дійсно, видатки на утримання Верховної Ради збільшили на 5 мільярдів гривень.

Які позитивні рішення прийняті до нового бюджету?

- Передбачили 1 мільярд гривень на розвиток Національного космічного агентства та на 3 мільярди більше виділили на ремонт доріг. Добре, що на космічну галузь виділили гроші. Але це не дасть їй вийти на новий рівень, адже цих грошей замало.

Для кого цей бюджет передбачає найбільше підвищення видатків?

- Для Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, прокуратури та судів. Витрати на ці структури збільшать на 10-20 відсотків. З 2010 року їхнє фінансування зросло на 22 відсотки. Виходить, наша влада будує поліцейську державу до президентських виборів 2015 року.

Які, на вашу думку, були помилки при розробці цього бюджету?

- Він розрахований на максимальний курс гривні до долара 8,5. Важко повірити, що до кінця 2012 року він не стане більшим. Слід було б закласти курс на наступний рік 8,80-9 гривень. Також збільшили видатки на пенсії із бюджету. З 2013 року 20 мільярдів гривень до суми, відрахованої із Пенсійного фонду, додаватимуть з бюджету. Всього передбачено 90 мільярдів гривень на пенсії. Проте це рішення спричинить великі затримки пенсій, бо ці 20 мільярдів виділятимуть лише тоді, коли бюджет буде наповненим. А щодо цього є великі сумніви.

Зараз ви читаєте новину «Експерт про Держбюджет-2013: "Влада готує поліцейську державу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути