вівторок, 13 липня 2010 18:08

Експерт пояснив, навіщо Януковичу повноваження Кучми

Експерт пояснив, навіщо Януковичу повноваження Кучми

Один з авторів Конституції України Віктор Мусіяка вважає, що президент України Віктор Янукович має отримати більше повноважень.

Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

"Ми не в такій простій ситуації після 5 років є абсолютно об"єктивна необхідність надати перш за все президенту надати більше можливостей навести порядок. Але цей порядок має бути перш за все конституційний, тому що далі так не може продовжуватися в нормальній державі, яка хоче мати якісь демократичні традиції.. Десь можливо доведеться відмовитися від демократичних можливостей доки б порядок не було наведено, але обмеження має стосуватися лише суб"єків влади", - сказав

Водночас юрист називає неприйнятними дії Адміністрації президента по поверненню до Конституції 1996 року

"Однак коли це(наведення порядку-Ред) декларується, але по суті створюється передумови неконституційним незаконним способом отримання повноважень, які ще більше можливостей дають діяти не дивлячись ні на Конституцію та закони тим, хто буде поділяти владу в різних гілках, сучках, то це неприйнятно", - заявив юрист

Зокрема, Мусіяка називає неконституційним проведення референдуму, щодо скасування політичної реформи.

"Нема в Конституції такого положення, такої підстави, яка б дозволяла повертатися до попередньої редакції Основного закону.", - сказав він.

Разом з тим, він не виключив, що конституційний референдум таки буде проведено.

За словами юриста, саме для цього готувався закон про референдум.

"Коли всі топталися по Конституції, зневажали її, плювали та ще дещо робили на ній, однак наслідків для цих людей не було. І якщо це буде продовжуватися, то це буде свідчити, що відсутність відповідальності за зневагу до Конституції закликає таким чином діяти", - зазначив Мусіяка.

Водночас депутат не виключає, що "регіонали" намагатимуться скасувати Конституцію й іншим шляхом.

"Я не виключаю, що буде подання до Конституційного суду з проханням визнати неконституційним відомий закон 2222, яким вносилися зміни до Основного закону. І такий шлях не виключений...І я не виключаю, що суд ухвалить те рішення, яке запропоноване ініціаторами змін...Загребуть широкими граблями. А мета президента і його оточення зрозуміла - надання президенту максимальних повноважень та зберегти себе при владі якомога на довший термін, а максимальні повноваження, як відомо були в Конституції 1996 року ", - резюмував Віктор Мусіяка.

Нагадаємо, що 13 липня лідер фракції ПР Олександр Єфремов заявив, що його політична сила виступає за проведення референдуму про скасування політичної реформи.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, навіщо Януковичу повноваження Кучми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути