Ексклюзиви
понеділок, 23 травня 2011 10:50

Експерт порахував шанси України на вступ до Митного союзу

Експерт порахував шанси України на вступ до Митного союзу

На сьогоднішній день найбільш імовірно українська влада підпише договір про Зону вільної торгівлі та відмовиться від Митного союзу.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.

"Дуже важко сказати, яке остаточне рішення буде ухвалене. Поки не підписана зона вільної торгівлі та договір про асоціацію все може бути. Але якщо ставити все на шальки терезів, то напевне 60 на 40 на користь просування в бік Європейського союзу", - зазначив експерт.

Він нагадав, що приєднання до Митного союзу де-факто означає вихід зі Світової організації торгівлі.

"А вихід з цієї організації тягне за собою зміни умов торгівлі з її членами, з якими в нас підписані договори про взаємний доступ на ринки товарів та послуг. А це, у свою чергу, передбачає певні компенсаційні заходи з боку цих країн. Можливі й певні протекціоністські заходи", - додав політолог.

Експерт також наголосив, що серйозних розрахунків стосовно переваг участі України в Митному союзі поки що не робив ніхто.

"Більш того напевно ніхто не порахував можливих втрат від входження до Митного союзу при тому, що Росія каже про якісь переваги – 2,5, 9 мільярдів доларів на рік, але не зрозуміло звідки вони беруться. З іншого боку звісно є сильний козир-у Росії-ціна на газ. Це буде дуже потужний засіб тиску при тому що ціна на газ зі зростанням ціни на нафту", - додав Віктор Чумак.

"В той же час, я думаю, що у представників влади є певні застереження і вони розуміють, що вступ до Митного союзу разом із втратою економічної незалежності може призвести і до втрати політичної незалежності", - резюмував політолог.

Нагадаємо, що минулого тижня Верховна ухвалила постанову про рекомендації стосовно інтеграційного курсу України. Документом передбачено курс на приєднання нашої держави про ЄС. На думку представників опозиції це свідчить, що у дискусії стосовно Митного союзу можна ставити крапку.

Зараз ви читаєте новину «Експерт порахував шанси України на вступ до Митного союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути