пʼятниця, 18 грудня 2009 10:43

Двоє замів Медведька стали членами ВРЮ, незважаючи на заборону суду

Двоє замів Медведька стали членами ВРЮ, незважаючи на заборону суду
Всеукраїнська конференція працівників прокуратури вчора обрала двох членів Вищої ради юстиції (ВРЮ). Ними стали заступники генпрокурора Віктор Кудрявцев і Віктор Пшонка. Ухваленню цього рішення не перешкодило навіть визначення Печерського районного суду Києва про заборону проведення конференції, пише КоммерсантЪ-Украина.

Як відзначає видання, конференція повинна була розпочатися о 14.00 в будівлі Генпрокуратури (ГПУ). Проте одразу провести голосування не вдалося - призначеному часу в канцелярії ГПУ було зареєстровано визначення, винесене Печерським райсудом Києва, яке забороняє проведення конференції і, відповідно, вибори членів ВРЮ. Воно було прийняте на забезпечення позову начальника Головного управління ГПУ з нагляду над дотриманням законів на транспорті і підприємствах оборонної промисловості Сергія Ленського, який оскаржив дії двох профільних асоціацій - Всеукраїнської асоціації прокурорів та Української асоціації прокурорів - щодо висунення кандидатів у члени ВРЮ на безальтернативній основі.

Визначення, винесене судом, члени асоціації прокурорів назвали незаконним та абсурдним і одразу ж подали апеляцію. Тим часом у конференції була оголошена перерва. Після перерви перший заступник генпрокурора і перший віце-президент асоціації прокурорів Сергій Винокуров проінформував про те, що за рішенням суду не відкрито виконавче провадження.

"У самому визначенні суд вказав, що воно підлягає виконання в порядку, встановленому для виконання судових рішень, - сказав пізніше Кудрявцев.- А порядок законом встановлений один: для виконання судового рішення необхідне відкриття виконавчого провадження".

Представники профільних асоціацій запропонували на посади у Вищу раду юстиції дві кандидатури - заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева і заступника генпрокурора Віктора Пшонки. І якщо висунення Кудрявцева було очікуваним, то висунення Пшонки, за словами співбесідників, ініціювали на конференції.

Як відзначає видання, до вчорашнього дня боротьба за друге крісло у ВРЮ розгорталася між заступниками генпрокурора Олександром Шинальським і Ренатом Кузьміним, причому в останні кілька тижнів вона перейшла в публічну площину. Проте жоден із них не з"явився на конференцію. Шинальський не брав участі в голосуванні у зв"язку зі скандалом, в результаті якого йому довелося подати у відставку. Кузьмін, за словами обізнаного джерела, не брав участі в заході, оскільки був ознайомлений з рішенням суду про заборону проведення конференції. Правда, відзначає видання, інше джерело з числа учасників сказало, що Кузьмін просто "розумів, що у нього немає шансів".

В ході таємного голосування бюлетенями делегати Кудрявцев і Пшонка були обрані членами ВРЮ практично одностайно: проти першого проголосував один делегат, проти другого - два.

Втім, відзначає видання, стверджувати, що обидва заступники генпрокурора стали членами ВРЮ - поки зарано. Тепер вони повинні прийняти присягу у Верховній раді.

"Я прогнозую, що комітет ще дасть свою оцінку протиправним діям окремих керівників Генпрокуратури, і не бачу передумов для прийняття ними присяги в парламенті", - заявив член парламентського комітету з питань правосуддя Андрій Портнов (БЮТ).

Зараз ви читаєте новину «Двоє замів Медведька стали членами ВРЮ, незважаючи на заборону суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути