середа, 14 листопада 2012 12:14

"Дуже скоро можна буде прокинутися в такій країні, як Росія чи Білорусь"

"Дуже скоро можна буде прокинутися в такій країні, як Росія чи Білорусь"
Віктор Орел голодує, аби люди звернули уваги на те, що відбувається в країні. Фото: www.facebook.com

Дніпропетровський журналіст Віктор Орел оголосив голодування на знак протесту проти фальсифікацій під час парламентських виборів. В інтерв'ю Gazeta.ua він розповів, що основною метою його протесту є намагання звернути увагу і українців, і міжнародної спільноти на те, що відбувається в країні.

Розкажіть, що підштовхнуло Вас до таких заходів? Яка мета голодування, чого Ви хочете цим добитися?

- Рішення було досить спонтанним. 7 листопада у Дніпропетровську проводилася акція проти фальсифікації виборів. Вона була законною, але за вказівкою влади її силою розігнали. Це стало останньою краплею, після чого я вирішив розпочати голодування. І вже з понеділка голодую. Питання фальсифікацій, в принципі, абсолютно вже не є дискутивним — чи були вони, чи ні. Вони дійсно були. Це всі розуміють, зокрема, і на Дніпропетровщині. Але у суспільстві панує страшенна апатія та зневіра. Тому я сподіваюся, що своїм вчинком приверну хоча б увагу до того, що відбувається, і, можливо, деяких людей це хоча б змусить задуматися. Бо ми живемо не тільки заради власних інтересів, є ще і значно важливіші речі.

Тобто мета лише в тому щоб люди задумалися? Чи очікуєте на більш конкретні дії зі сторони і суспільства, і влади?

- Я не тішу себе ілюзіями, що люди масово відгукнуться і будуть щось робити. Я досить проінформований, принаймні в тому, що відбувається на Дніпропетровщині. Та якщо ці люди відчувають в собі любов до України, а таких людей теж багато, то задумуються, що відбувається і почнуть гуртуватися. Мета в тому, щоб люди якось прокинулися від того сну, який непомітно вже скоро може перетворитися на летаргічний. Дуже скоро можна вже буде прокинутися в такій країні, якою зараз є Росія чи Білорусь, коли депутатів призначають, президент сам себе обирає, голоси виборців нічого не значать, а ОМОН у будь-який момент може зробити з будь-якою людиною все, що він вважає за потрібне, звісно, за вказівкою зверху. Дуже хотілось би, щоб суспільство починало прокидатися.

Власне, своєю акцією я звертаю увагу також і на голодування лідера опозиції Юлії Тимошенко, яка вже 16-й день голодує. Нещодавно я спілкувався з людьми, які мають до неї доступ і розповідають, що у неї стан дійсно серйозний. Але на це суспільство теж не звертає достатньо уваги. Це приклад того, якщо з людиною, яка отримала другий результат на президентських виборах, можуть так обходитися, і до цього у суспільства не буде діла, то яке може бути діло до якоїсь простої пересічної людини, якщо щось трапляється з нею. Виходить, що з простою людиною взагалі можна робити все що завгодно. Відповідно, ми вже дійсно живемо у тоталітарній країні.

Так якщо на Тимошенко ніхто не реагує, то хто реагуватиме, наприклад, на Ваш протест?

- Як то кажуть, "спочатку листівки - потім гвинтівки". Необхідно, щоб зараз хоча б частина людей задумалася. Зараз Юля голодує, тепер я поголодую. Я розумію, що це поки пасивна спроба спротиву. Але, принаймні, у свідомості хоча б якоїсь частини людей можуть статися якісь зміни, люди подивляться на цю ситуацію під іншим кутом і зрозуміють, що так далі жити не можна. Якщо ми всі разом будемо боротися, то будемо жити в багатій і вільній країні. Адже вільна країна і багата — це поняття нероздільні, якщо вона вільна, то вона має бути багатою. Бо в іншому випадку, як ми знаємо, держава є олігархічною, тоталітарною, коли контроль над ресурсами є або у держави, або в якоїсь бізнес-еліти, а всі інші люди живуть як жебраки. Тому я сподіваюся, що ми трошки почнемо об'єднуватися, прокидатися і десь вже на 2015 рік вже покінчимо з цією владою. Чи то шляхом виборів, чи то шляхом Майдану, чи якимось іншим - не дай Боже силовим. Та нас якраз до цього останнього шляху і штовхають.

Що робити з цими виборами - визнавати, не визнавати, переголосовувати?

- У першу чергу, євроспільнота та США повинні підтримати український народ і посилити тиск на владу. Такі ситуації є приводом звернути увагу на беззаконня, яке відбувається щодня. Просто на прикладі цих гарячих дільниць ми побачили, що коли влада відчуває, що їй чогось не вистачає, у даному випадку голосів, вона не рахуватися ані з власними громадянами, ані з думкою євроспільноти. Тому Європа має усвідомити це і посилити контроль. У них є всі механізми впливу. Адже грошики цієї банди знаходяться за кордоном, і в разі, якщо ці рахунки будуть заблоковані, або настане реально цьому загроза, я думаю, що вони говоритимуть зовсім інакше — змінять тональність своїх заяв. Тому мета — змусити владу рахуватися з власними громадянами і зі своїми міжнародними зобов'язаннями.

Скільки плануєте голодувати?

- Голодуватиму доти, доки відчуватиму в собі силу. Я з одного боку вважаю свій крок абсолютно правильним, а з іншого боку, я також розумію, що якщо втрачу здоров'я, то не принесу потім багато користі своїй державі і тільки зашкоджу сам собі. Поставив за мету голодувати щонайменше тиждень, щоб звернути увагу на все те, що відбувається. А далі вже як дозволить здоров'я. Тому акція носить більш символічний характер. Щоб ми у своєму житті на якийсь день, два, тиждень, 10 днів зупинилися і просто задумалися над тим, що відбувається навколо, що ми живемо на цій землі, ми її господарі, і ми маємо право розпоряджатися як власним голосом, так і спільно розпоряджатися ресурсами цієї країни. Ми маємо право на власну гідність, яку також топчуть. Хотілось би, щоб люди задумалися, що наше життя — це не тільки хліб насущний, а щось більше. Ми живемо або заради вищих цінностей, або ж не набагато відрізняємося від тварин.

Як саме голодуєте?

- Голодування вже триває другу добу і поки п'ю тільки воду. Перші три дні буду пити тільки її. Потім, можливо, буду пити якийсь чай.

Чи є у Вас соратники чи робите це самотужки?

- Я, як журналіст, на власні очі бачив на дільницях ці фальсифікації. Наведу такий приклад. Ми проводили екзит-поли, і я відповідав за Солонянський район. За результатами моніторингу, "Батьківщина" набрала 27%, "регіонали" - 14%, КПУ - 22 , УДАР — 11%, "Свобода" - 5%. Всі результати потім зійшлися, окрім "регіональних" — вони потім становили 26%. І збільшуватися їхній результат став одразу після того, як прийшли голоси тих, хто голосував на дому і в колонії. Побачивши все це, переконавшись у тому , що дійсно ці фальсифікації були, я і вирішив оголосити голодування. Це було моє індивідуальне рішення.

Але вже зараз мені надходять дзвінки — є просто молоді люди у Дніпропетровську, які хочуть хоча б символічно приєднатися до протесту. Зокрема, одна журналістка, яка в минулому році тільки закінчила ВНЗ, пообіцяла, що символічно приєднається до голодування на добу. Ще є один молодий історик, який теж пообіцяв приєднатися до голодування. Можливо, будуть і інші люди. Принаймні, формально мене підтримала і партія "Батьківщина".

Чи зверталися із офіційними заявами до якихось організацій, партій, міжнародних інституцій?

- Зараз з юристом будемо готувати звернення із закликом не визнавати ці вибори. Ми чудово розуміємо, що ця ВР буде, вона працюватиме до президентських виборів. Ми також розуміємо, що десь доведеться тій самій євроспільноті співпрацювати з нинішньою владою. Але я все ж вірю, що ЄС посилить тиск на владу і верхівку Партії регіонів. Сподіваюсь, що оголосять в ізоляцію тих людей, завдяки яким у нас в країні з'явилися політв'язні, тих людей, які фальсифікували вибори, тих, які відповідали за побиття людей на дільницях. Я сподіваюся, що до тих людей будуть досить жорсткі санкції, в тому числі і до їхніх індивідуальних рахунків. Все можливо. Якщо ми всі разом будемо вимагати цього, тоді та сама Європа почує наш голос. Вона побачить, що в країні зовсім не те робиться, про що запевняє влада.

Зараз ви читаєте новину «"Дуже скоро можна буде прокинутися в такій країні, як Росія чи Білорусь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

59

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути