понеділок, 11 листопада 2019 10:54

Дубілет анонсував нові смартфони для урядовців

Дубілет анонсував нові смартфони для урядовців
Хочуть запровадити більш ефективний урядовий зв'язок. Фото:kzvesti.kz

Щоб підтримувати урядовий зв'язок Україна витрачає мільярди.

Тому цю стару радянську систему можна замінит на щось більш ефективне, про це міністр уряду Дмитро Дубілет написав у Facebook.

"Вчора в ЗМІ розійшлася новина із заголовком "Дубілет планує знищити Держспецзв'язок".... Я сказав, що на підтримку урядового зв'язку Україна витрачає мільярди і, можливо, ми могли б у майбутньому замінити цю радянську систему на щось більш ефективне", - заявив Дубілет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дубілет пояснив, коли і як українці зможуть працювати без трудових книжок

Концепцію змін він запропонував на обговорення суспільству, прем'єр-міністру з питань цифрової трансофрмації Михайлу Федорову, який безпосередньо курує Держспецзв'язок, новому голові цього органу Валентину Петрову і РНБО в цілому.

"Уявіть собі, що замість цих древніх телефонів (або, на першій стадії, додатково до них) ми видаємо керівникам держави спеціальні смартфони. На ці смартфони встановлено мобільний додаток для голосового та текстової зв'язку, який шифрується алгоритмами постквантумної криптографії (алгоритми, які не можна зламати навіть квантумними комп'ютерами). Телефони виходять у мережу через захищений wi-fi", - зазначив Дубілет.

За його спостереженнями, ефективніше робити peer-to-peer шифрування без транзитного сервера. "Могли б шифрувати дані одночасно двома алгоритмами (наприклад, українським Kalina і іноземним AES), що гарантує конфіденційність навіть в разі компрометації одного з двох".

Дубілет впевнений, що правильне шифрування і використання загальних каналів зв'язку — це більш надійний метод, ніж використання нібито захищеного каналу.

"Виділені канали можна залишити суто для військових комунікацій. Але, повірте, коли, умовно, голова ОДА дзвонить міністру, нічого військового в цих комунікаціях зазвичай немає. Більш того, теоретично можна зробити цей додаток open source, щоб хто завгодно міг переконатись в тому, що в ньому не залишено ніяких "бекдорів". Хоча тут теж є свої ризики, треба обговорювати", - пояснив міністр.

Дубілет каже, що треба видати спеціальні смартфони, а не встановлювати додаток на звичайні. Таким чином можна виключити злам на апаратному рівні, а також зараження через інші додатки, "хоча теоретично тут теж можуть бути ризики, пов'язані з виробниками (Apple / Google та інші)".

Урядовець зазначив, що не має а увазі миттєву заміну цієї системи, а доповнення.

"Не секрет, що зараз топ-політики в основному використовують для своїх комунікацій (в тому числі на чутливі теми) стандартні месенджери. Такий додаток міг би стати альтернативою хоча б WhatsApp або Telegram. Повторюсь, це попередній концепт. Я готовий обговорювати його з експертним співтовариством. Такий проєкт міг би зробити урядовий зв'язок більш захищений, а бюджет — більш ефективним", - запевнив він.

Кабінет міністрів України зробив нововведення щодо зарплат працівників. Згідно з новою постановою, всі виплати співробітники органів влади отримуватимуть безготівково. За його словами, 60 млн грн на рік витрачають центральні органи влади та обладміністрації на банківські комісії, тому що платять зарплату готівкою.

Зараз ви читаєте новину «Дубілет анонсував нові смартфони для урядовців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути