вівторок, 10 січня 2023 16:13

"Довіри до Путіна нема" – Китай чекає перемоги України

"Довіри до Путіна нема" – Китай чекає перемоги України
Китай прогнозує перемогу України. Фото: unsplash.com

Російський диктатор Володимир Путін не повідомляв китайському лідеру Сі Цзіньпіну про плани широкомасштабного нападу на Україну. У Китаї вважають, що Росія, ймовірно, програє цю війну.

Раніше повідомлялось, що Сі Цзіньпін ще 4 лютого 2022 року міг знати про плани Путіна почати війну проти України. Проте п'ятеро китайських чиновників, які знайомі із ситуацією, спростували цю інформацію, пише Financial Times.

У Китаї зазначають, що Путін лише сказав лідеру Китаю про те, що "якщо Україна провокуватиме Росію, то отримає відповідь". Тоді в Китаї вважали, що буде локальний воєнний конфлікт, а не повномасштабне вторгнення. Через це в Китаї навіть понизили у посаді заступника міністра закордонних справ Ле Юйчен, бо не зміг спрогнозувати початок війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін запросив "друга" Сі Цзіньпіна до Москви – відео

Попри декларовану співпрацю з Росією, деякі китайські чиновники зазначають, що "їхня країна не довіряє Путіну". Зараз Китай хоче продемонструвати, що готовий стримати Путіна, якщо той наважиться застосувати ядерну зброю, та взяти участь у післявоєнній відбудові України.

Сі Цзіньпінь же намагається бути миротворцем та заявляє Путіну про необхідність припинити війну. Вважають, що Росія не зможе перемогти та стане слабкою державою.

США стежать за кожним рішенням Китаю про допомогу Росії у сфері безпеки. Якщо вони будуть неприйнятними, Вашингтон може застосувати свої важелі впливу. США не раз пояснювали владі в Пекіні, якою буде ціна допомоги РФ у систематичному ухиленні від санкцій або у сфері безпеки, яку потім Москва використає у війні проти України.

Зараз ви читаєте новину «"Довіри до Путіна нема" – Китай чекає перемоги України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути