неділя, 27 січня 2013 02:24

Досвід Англії Україні не підходить - зам Табачника виступив проти приватних ВНЗ

Досвід Англії Україні не підходить - зам Табачника виступив проти приватних ВНЗ
Фото: vnz.org.ua

Заступник міністра освіти і науки Євген Сулима в День студента побував у Донбаській національній академії будівництва і архітектури. Чиновник прибув в групі супроводу спікера українського парламенту Володимира Рибака і виступив перед макіївськими студентами.

- Юристи, психологи, соціологи - що там ще можна готувати в 4 стінах трикімнатної квартири або дитсадочка, де розташовані ці приватні вузи? - Сказав Євген Суліма, критикуючи приватну освіту. - Досвід Англії, де немає жодного державного ВНЗ, має інші історичні підстави. А ми радянською школою завжди пишалися, вона визнається однією з кращих.

Він закликав молодь взяти участь в обговоренні проектів, що реформують освіту. За словами Євгена Суліми, в даний час зареєстровано три таких законопроекти. Один з них підготували ректори народні депутати України. Другий надійшов від групи вчених Національного технічного університету України (Київ), третій проект підготовлений представниками Об'єднаної опозиції. Який проект подобається заму міністра він не зазначив.

- Лобісти приватної освіти пропонують 25 відсотків державного замовлення віддавати приватним вузам. Але я розумію, що тоді постраждає, наприклад, ваша будівельна академія, - сказав Суліма студентам.

Він наголосив, що державні гроші треба віддавати на спеціальності, які потрібні економіці країни.

- Ще один законопроект, що сильно наближає нас до Болонського процесу, але за ним стоїть бажання відсунути державу від контролю за якістю освіти, - повідомив Євген Суліма. - Там така закладена бомба: має право університет, навіть не акредитувавши ту чи іншу спеціальність, видавати власний диплом. Це знущання над батьками, які будуть платити гроші. І над дітьми, які будуть незрозуміло чому вчитися, їх спеціальність не буде відповідати державній акредитації, і будуть отримувати папірець незрозумілого зразка. Потім цей молодий чоловік прийде на роботу, а йому скажуть: вибачте, нам потрібен все-таки державний диплом. Потрібно вибрати кращий з наявних варіантів. Не зносити і ламати, а йти в напрямку збереження традицій, але додати динаміку розвитку.

Говорячи про проблеми вітчизняного освіті, Суліма повідомив, що український бакалаврат перебуває поза законом, а магістерські програми не відповідають західним вимогам.

- У законі "Про вищу освіту" жодної згадки про бакалаврат немає, - сказав Євген Суліма. - Ми не можемо зпівставити з Європою наші магістерські програми, тому що у нас по законодавству рік, а у них - два роки. І ми не можемо реалізувати мобільність студентів, так як законом цього не передбачено.

Зараз ви читаєте новину «Досвід Англії Україні не підходить - зам Табачника виступив проти приватних ВНЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути