Ексклюзиви
субота, 22 липня 2017 04:44

Дослідження: Уряди 29 країн маніпулюють громадянами через соцмережі

Дослідження: Уряди 29 країн маніпулюють громадянами через соцмережі
Уряди маніпулюють громадянами через соцмережі. Фото: Терен

Згідно з доповіддю Оксфордського університету (Велика Британія), уряди в усьому світі долучають кібер-війська, які за допомогою ботів маніпулюють думкою користувачів Facebook, Twitter та інших соціальних мереж, а також поширюють дезінформацію.

Дослідники виявили 29 країн, уряди яких використовують соціальні мережі для формування вигідної собі громадської думки всередині країни і за кордоном. За словами авторів доповіді, онлайн-інструменти, що впливають на політику, використовують в основному авторитарні режими, але й демократичні уряди не гребують подібними прийомами, доповідає Bloomberg.

"Соціальні медіа роблять пропагандистські кампанії набагато сильнішими і потенційно більш ефективними, ніж в минулому, — каже Саманта Бредшоу, провідний автор доповіді і член дослідницького проекту Оксфордського університету Computational Propaganda. — Я не думаю, що звичайні люди розуміють, наскільки сильно уряду використовують ці інструменти для досягнення своїх цілей".

Боти-пропагандисти проявляють себе по-різному: залишають коментарі до повідомлень користувачів в Facebook і Twitter або "нападають" на конкретних людей. Зокрема, журналісти зазнають переслідувань урядових ботів в Мексиці і Росії, в той час як відділи з кібербезпеки у Саудівській Аравії створюють ботів, які наповнюють негативні пости про режим в Twitter абстрактним контентом і непов'язаними хештегами, відводять користувачів подалі від критики влади королівства. У Чехії уряд більш обережний і публікує пости з фактами на повідомлення, які, на його думку, є недостовірними, йдеться в доповіді. У цілому, в Аргентині, Мексиці, на Філіппінах, в Росії, Туреччині, Венесуелі та інших країнах уряди створюють штучні профайли в соціальних мережах, які поширюють дезінформацію, маскуючись під "живих" користувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат накинувся на школяра, що писав про нього у соцмережі

За словами Бредшоу, уряди за останні кілька років вивчили, як опозиційні активісти або іноземні уряди використовують соціальні мережі для поширення повідомлень, критики влади ворожої держави або організації протестних акцій, і тепер застосовують ті ж методи проти них. Зокрема, у Великобританії армія в 2015 році створила 77-ю бригаду для проведення психологічних операцій з використанням соціальних мереж.

"Розвинені країни використовують ті ж інструменти і методи, що і авторитарні режими, — каже вона. — Можливо, мотиви різні, але методи дуже схожі".

Засновник Facebook Марк Цукерберг розповів New York Times, що визнає небезпечну сторону "соціальної революції", яку сам і запустив. Це показали минулі в США вибори — завдяки розумному алгоритму вибудовування новинної стрічки, соцмережа активно використовувалася для розповсюдження "хмари дезінформації" — "вірусного" контенту і фейкових новин.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження: Уряди 29 країн маніпулюють громадянами через соцмережі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути