вівторок, 19 лютого 2013 13:48

Домовленості між владою і опозицією можуть зруйнуватися в останню мить - політолог

Домовленості між владою і опозицією можуть зруйнуватися в останню мить - політолог
Володимир Фесенко. Фото: news.online.ua

Домовленість між опозицією та владою — дуже хитка, слід дочекатися офіційної заяви. Все може змінитися у будь-яку мить. Однак компроміс — вигідний обом. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Потрібне підтвердження цієї інформації лідерів опозиції. Зараз така ситуація в парламенті: високий рівень недовіри і взаємних маніпуляцій. Краще дочекатися інформації з іншого боку. Якщо опозиція підтвердить досягнення компромісу, то вже завтра ми побачимо їх у залі пленарних засідань. Публічне підтвердження — дуже важливе. Домовленості можуть зруйнуватися навіть в останню мить. У нас дуже хитка рівновага  в комунікації між владою і опозицією. Ми бачили неодноразово, як нібито домовилися, а потім знов конфлікт", - розповів політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівники фракцій між собою домовилися. Завтра відбудеться сесія - "регіонал"

Фесенко нагадав, що є три варіанти розв'язання конфлікту у парламенті: силового розблокування, розпуск Ради та компроміс. Останній — найбільш прийнятний.

"Якщо дійсно це сталося, то це треба вітати. Якщо завтра Рада запрацює, то це буде пов'язано із розумінням того, щоб перед проведенням саміту Україна-ЄС Україна повинна продемонструвати, що вона працює. Непрацююча Верховна Рада, на жаль, погіршує шанси на підписання нової угоди із Євросоюзом", - сказав він.

Він також додав, що домовлятися слід не лише про те чи голосувати, але й про те за що голосувати: "Треба домовитися про порядок денний парламентської роботи, його пріоритети".

Він зауважив, що для опозиції питання персонального голосування — принципове.

"Якщо відновиться голосування чужими картками, це спровокує новий конфлікт. Інша справа, що й опозиція піде на поступки голосування один чи двічі на тиждень. Компроміси - у формі голосування. Однак не можна зациклюватися на тому питанні. Треба думати про те, як забезпечити роботу. А не просто: головне застосовувати Раду-3", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція висуне іншого кандидата, якщо Кличко відмовиться балотуватись у Києві

Фесенко зазначив, що "важливо не розглядати ситуацію у термінах "виграли-програли".

"Тоді, з точки зору соціальної психології, ми знову будемо їх підштовхувати. Компроміс - така форма узгодження інтересів де немає тих, хто виграв і тих, хто програв. Тут повинні виграти усі. У бізнесі це є така стратегія де обидві форми виграють. Як мінімум не програють",- сказав він.

Фесенко також наголосив, що більшість українців, прихильників і Партії регіонів і опозиції, сприймуть компроміс позитивно.

"Досвід свідчить, якщо блокування Ради затягується, не важливо хто  і чому блокує, люди починають сприймати це критично. Верховна Рада, яка не працює, депутати, які не працюють, людей дратують".

Зараз ви читаєте новину «Домовленості між владою і опозицією можуть зруйнуватися в останню мить - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути