понеділок, 08 липня 2013 12:41

Спецтема: Жорстоке зґвалтування на Миколаївщині

До ходи врадіївців приєднаються колони з інших міст

До ходи врадіївців приєднаються колони з інших міст
Фото: novosti-n.mk.ua

Близько 20 мешканців Врадіївки, Миколаївської області, пішки вирушили в сторону Києва. Протестна піша хода має завершити 18 липня у Києві.

Про це Gazeta.ua розповів активіст, координатор руху "Спільна справа" Олександр Данилюк.

"Зараз нам відомо, що вже кілька колон і з інших міст мають намір вийти на зустріч врадіївцям і приєднатися до ходи. Зокрема, очікуються на колони з Черкас, Полтави, Кіровограду, - розповів він. - Ідея полягає в тому, щоби 18 липня зібралася максимальна кількість людей, які постраждали від незаконних дій міліції, щоби суспільство побачило всі масштаби цього явища, щоби громадяни Україна зрозуміли, що насправді, Врадіївка — це не виняток. На превеликий жаль, це правило, в яке перетворилися правоохоронні органи".

Данилюк зауважив, що дату завершення ходи — 18 липня, було обрано випадково. За розрахунками організаторів, саме стільки часу знадобиться протестувальникам, аби дійти до Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Події у Врадіївці показали повну неповагу влади до українців - експерт

"Це була абсолютно низова ініціатива. Та ми розуміємо, що бажання у протестувальників довести своє обурення є. Але немає необхідного досвіду адміністрування подібних заходів. Тому ми і долучилися до акції. І вирішили це робити на загальнонаціональному рівні. Бо проблема у Врадіївці — не унікальна", - наголосив активіст.

Поки що хода піша і в строки маршруту мітингувальники вкладаються. Але учасники не виключають, що якщо не будуть встигати вчасно дійти до Києва, то якусь частину маршруту проїдуть. Ночують вони у наметах.

У Києві має бути фінальна точка ходи, після якої акція може перетворитися на безстрокову.

"На сьогоднішній день є базові вимоги: відставка міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та фактичний розпуск міліції з її подальшою переатестацією. Щоби кожен співробітник міліції — від міністра до дільничих — обов'язково пройшов переатестацію із залученням представників громадського суспільства. При чому, не якихось "пригодованих" самим міністерством, а тих представників суспільства, які зберуться з усієї України 18 липня. Це будуть люди, які представлятимуть комітети жертв міліцейського свавілля, об'єднання батьків, дітей яких на дорогах вбили мажори. Тобто, люди, які насправді воюють з гнилою міліцейською системою, яка вже багато років не має нічого спільного з правоохоронною діяльністю", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада перетворила країну у вигрібну яму, де міліція дозволяє собі ґвалтувати – Данилюк

Данилюк додав: "Ми не говоримо, що стовідсотково всі міліціонери є покидьками. Звісно, якась частина має залишитися в органах. Але зрозуміло, що велика частина з них, дивлячись на те, чим вони займалися останні роки — просто не має цього права".

Активісти вимагатимуть виконання своїх вимог, однак не виключають, що влада їх може і не задовольнити.

"Будь-яка акція може бути успішною у плані задоволення вимог винятково завдяки кількості учасників. Навіть найбільш абсурдна вимога, яка об'єднає велику кількість протестувальників, буде задоволена. Водночас, справедливі вимоги, до яких варто віднести і ці, будуть проігноровані, якщо представники режиму не побачать для себе жодної загрози", - зауважив активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пам'ятайте Врадіївку!" - у Черкасах активісти нагадали міліціонерам про кодекс честі

Він підкреслив: "За великим рахунком, ця акція не буде зайвою. Адже градус несприйняття того, що робить влада — піднімається. Можливо вони не виконають всіх вимог, та поступляться в якихось питаннях. І це теж можна буде вважати, принаймні, кроком вперед".

Попередній маршрут ходи: Первомайськ (8 липня); Голованівськ (10 липня); Умань (11 липня); Монастирище (12 липня); Жашків (13 липня); Біла Церква(15 липня); Фастів (16 липня); Васильків (17липня); Київ-Майдан (з 18 липня-безстроково).

Зараз ви читаєте новину «До ходи врадіївців приєднаються колони з інших міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

177

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути