четвер, 10 листопада 2011 15:35

До 14 листопада депутати мають домовитися про виборчий закон

До 14 листопада депутати мають домовитися про виборчий закон

Опозиція пропонує фракціям більшості визначитися з базовим законопроектом по виборах народних депутатів до понеділка 14 листопада.

Про це заявив на брифінгу за підсумками засідання відповідної тимчасової спецкомісії її голова Руслан Князевич, повідомляє "Українська правда".

За його словами, на засіданні у четвер більшість спробувало "продавити як базовий" законопроект, зареєстрований провладними депутатами. У свою чергу, опозиція пригрозила припинити свою участь у комісії в разі взяття за основу цього документа.

За словами Князевича, депутати меншості наполягають на законопроекті, який було узгоджено Венеціанською комісією, а крім того просять врахувати низку своїх вимог. Зокрема, у вимогах пропонується: 300 депутатів ВР обирати на пропорційній основі, а 150 - на мажоритарній; надати право блокам брати участь у виборах, забезпечити однаковий виборчий бар'єр для партій і блоків, а крім того знизити його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжні вибори ніхто проводити не збирається

"Ми готові починати дискусію про таке зниження, починаючи з 1%", - сказав Князевич.

Крім того, опозиція вимагає, щоб закордонні виборчі дільниці утворювалися виключно при закордонних дипломатичних установах і військових формуваннях. Крім того, учасникам виборів має бути надано право змінювати членів своїх комісій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин закликав депутатів домовитись про вибори "по-українськи"

Також опозиціонери вважають, що помилки в документах повинні підлягати виправленню і не повинні бути підставою для зняття кандидата з реєстрації. Крім того Князевич озвучив ряд вимог про ступінь захисту виборчих бюлетенів, надання всім кандидатам пропорційного часу для виступів у ЗМІ, тощо.

"Процедурно внести ці нові норми не важко, це можна зробити за день-два, але ми розуміємо, що депутатам більшості треба порадитися на вищому політичному рівні. Тому ми очікуємо до 14 години понеділка відповіді представників фракції більшості щодо питань, які ми сьогодні озвучили" , - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «До 14 листопада депутати мають домовитися про виборчий закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути