Ексклюзиви
середа, 03 листопада 2021 14:16

Для вступу в Євросоюз треба 15 років – Клімкін

Для вступу в Євросоюз треба 15 років – Клімкін
На Заході домінує відчуття, що реформи в Україні зайшли в глухий кут, каже колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін. Фото: Тарас Подолян

Україна стане членом Європейського Союзу в перспективі близько 15 років.

Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Якщо йдеться про надання перспективи членства як політичного сигналу – цього можна досягти приблизно за п'ять років. Стосовно вступу в ЄС важливо бути чесними. Це плюс-мінус 15 років. Чимало залежить від того, як часто Євросоюз озиратиметься на Росію і як проходитимуть реформи в нас. ЄС у нинішньому вигляді не відповідає глобальним трендам. Там це розуміють і шукають нові пріоритети. Йдеться про кліматичні зміни, права людини й багато технологічних речей. Нам важливо бути у спільних трендах. Це спростить подальший вступ", - сказав дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маємо переконати Захід, що Путін не зруйнує Україну – Павло Клімкін

Головною перепоною для України на шляху євроінтеграції назвав небажання змінюватися.

"Західних партнерів цікавлять стійкість суспільства і верховенство права. Вони хочуть зрозумілих правил, - зазначив Клімкін. - Мова не про реформу, наприклад, СБУ, яка важлива для НАТО. А про зміну всієї правоохоронної системи. Ми маємо привнести додану вартість. У чому плюс для Альянсу в прийнятті України? Кілька днів тому речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков сказав, що в разі вступу України до НАТО Росія вдасться до максимально різких дій. На Заході кажуть: якщо дамо вам План дій стосовно членства в Альянсі, то чи не зруйнує Путін Українську державу? Маємо їх переконати, що цього не станеться. Те, що ми досі не отримали ПДЧ, означає, що в Заходу зараз немає певності в нашій стійкості та здатності витримати удар Росії. А захищати нас, якщо ми цього не робимо, ніхто не буде".

На Заході все більше домінує відчуття, що реформи в Україні зайшли в глухий кут, зазначив колишній міністр. Мовляв, ми зацікавлені переважно у процесі, а не в результатах, які оновлять Україну.

"Це ставлення слід змінити, щоб сюди масово зайшов іноземний бізнес. Є багато завдань. З обох сторін потрібні стратегічне бачення й політична воля", - сказав Клімкін.

Павло Клімкін майже 20 років опікувався євроінтеграцією в МЗС, керував делегаціями на переговорах стосовно Угоди про асоціацію та безвізовий режим з Євросоюзом. Був міністром закордонних справ України з червня 2014 року - по травень 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Для вступу в Євросоюз треба 15 років – Клімкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути