Ексклюзиви
середа, 30 жовтня 2013 14:07

Для Росії ситуація із заборгованістю "Нафтогазу" не критична - економіст

Для Росії ситуація із заборгованістю "Нафтогазу" не критична - економіст
Борис Кушнірук. Фото: vlasti.net

Економіст Борис Кушнірук називає "незрозумілою" ситуацію, що склалася навколо заборгованості Україною виплат за російський газ.

Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua

"На сьогоднішній момент точно не зрозуміло про яку суму боргу йдеться і у зв'язку з чим він виник. Була інформація, що "Нафтогаз" платив у вересні за газ. Тоді виникає питання скільки було заплачено і скільки було поставлено в серпні, скільки витрачено, і як виник борг", - сказав він.

Кушнірук зазначив, що "передоплатна модель", про яку вже говорить Росыйська сторона, була прописана ще у договорі 2009 року і до неї мали вдатися в разі затримок оплати з боку української сторони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр запевнив, що "сьогодні-завтра" з Росією за газ розрахуються

"Авансові платежі означають сплату наперед і це фактично оплата ще неспожитого газу з певними зобов'язаннями. Зараз модель така — Україна газ бере і потім за підсумками місяця має погасити суму за нього. Зрозуміло що перехід на передоплату і з технологічної точки зору і з фінансової точки зору буде доволі складним для "Нафтогазу", - сказав він.

Кушнірук дивується, чому уряд дозволив виникнення такої ситуації.

"Жодних підстав і аргументів, чому слід було таке допускати нема. Можна було б погасити цю заборгованість за рахунок резервів Нацбанку і не допускати таких ризиків", - наголосив економіст.

На його думку своїми заявами про критичну ситуацію в Україні з оплатою газу "росіяни навмисне створюють атмосферу психологічного тиску на Україну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, як Україні повернути борг перед "Газпромом"

"А українська сторона веде себе не дуже правильно. Для Росії там немає нічого критичного. З точки зору заборгованості і часу ця затримка не є суттєвою для грошового потоку "Газпрому". З іншого боку неприйнятно, з точки зору договірних стосунків, що Україна створює передумови для того, що її потім звинувачують у невиконанні домовленостей", - додав Кушнірук.

Нагадаємо, 29 жовтня голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що Україна поки не оплатила постачання газу за серпень у розмірі $ 882 млн. Пізніше на селекторній нараді у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва він запропонував "найближчим часом розглянути питання про передоплату, авансові платежі".

Зараз ви читаєте новину «Для Росії ситуація із заборгованістю "Нафтогазу" не критична - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути