понеділок, 27 серпня 2012 20:53

Для Путіна Янукович не існує - експерт про вступ Росії у СОТ

Для Путіна Янукович не існує - експерт про вступ Росії у СОТ
Олексій Коломієць Фото: radiosvoboda.org

Україна мала раніше задуматися над вступом Росії до Світової організації торгівлі, коли у неї були всі важелі впливу. Про це у коментарі сказав експерт, президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць.

Він наголосив, що під час зустрічі президентів України та Росії у суботу, 25 серпня, Володимир Путін вже дав зрозуміти Віктору Януковичу, що після вступу РФ у цю організацію ситуація у взаєминах кардинально зміниться.

"Цікаво, як повів себе "кегебіст" Путін. Для нього Янукович не існує, він дивиться на українського президента, як ніби немає перед ним якоїсь людини, який немовби є президентом, а є просто якийсь об'єкт. На тлі повного ігнорування якихось речей, які Янукович намагався донести, Путін сказав: "Ми стали членами СОТ і це дуже цікаво, це змінює всі пріоритети і координатори торговельних і економічних відносин". От про що Путін казав. Це повністю змінює всю стратегію координат відносин", - наголосив експерт.

Коломієць додав: "Я боюсь, що вони (РФ) просто вже знищать цю команду на Банковій. Тим паче, що Путіну треба зараз діяти дуже швидко у соціально-економічному напрямку".

Крім того, за словами експерта, зараз для Путіна є ще один геостратегічний виклик, пов'язаний з коливання на енергетичному ціновому ринку.

Входження Росії до СОТ неодмінно вдарить по Україні, що вже продемонстрував Путін, переконаний Коломієць.

"Путін знає, що Янукович є нелегітимним і він абсолютно повністю пропустив натяки на газові контракти, базуючись на тому, що відбувається в ціновій політиці у світовому економічному секторі. Абсолютно очікувано, що вони просто посилюватимуть тиск. Тиск у напрямку змусити Януковича і його людей до поглинання", - пояснив він.

Експерт наголосив, що саме тому у своїй промові на День незалежності Янукович сказав, що Україні "треба щось робити з машинобудівним, авіопромисловим та іншими секторами, але не поглинати".

"Янукович вже боїться, відчуває. Але питання в іншому: що ж ви не відчували, коли Росія ще не вступила в СОТ, коли ще були всі важелі впливу? Тут уже питання, що відчують робітники цих галузей і взагалі бюджет України і всі ми, коли Путін може включити свої механізми в рамках СОТ", - підкреслив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Для Путіна Янукович не існує - експерт про вступ Росії у СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути