Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2012 16:37

Для опозиції головне, не допустити на посаду спікера "регіонала" - політолог

Для опозиції головне, не допустити на посаду спікера "регіонала" - політолог
Володимир Фесенко: опозиція має добитися для себе посади першого віце-спікера. Фото: file.liga.net

Для опозиції головне, щоби спікером не став представник Партії регіонів.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

Він припустив, що в опозиції не буде можливості обрати свого спікера. "Треба бути реалістом — в опозиції зараз, скоріш за все, не буде можливості обирати спікера Верховної Ради. Яценюк вже був. Я так розумію, що він можливо не має великого бажання знову повернутися до цієї посади. Тому, можливо, тут буде така тактична гра — запропонувати партнеру цю посаду. А сам Яценюк буде націлений вже на президентські перегони", - прокоментував експерт заяву Олега Тягнибока з приводу того, що він може претендувтаи на посаду голови ВР у новому парламенті.

"Проте, я думаю, що голосів для того, щоб провести свою людину на посаду спікера в опозиції не буде", - додав він. Фесенко підкреслив, що для опозиції найважливіше — не допустити на посаду спікера "регіонала".

"Опозиції треба домовлятися з незалежними, впливовим мажоритарниками. Реальна мета опозиції під час виборів спікера має бути інша — не свою людину провести, а головне, щоби не став спікером представник Партії регіонів. Якщо не "регіонал" то хто? Краще домовлятися з кимось з впливових мажоритарників", - наголосив він.

Так, на думку Фесенка, претендентом на цю посаду може стати Петро Порошенко: "Порошенко — людина, яка з одного боку лояльна владі, а з іншого, це людина, яка має дуже хороші партнерські стосунки з однією з ключових фігур в опозиції — Миколою Мартиненком, крім того, з Яценюком та з багатьма людьми в УДАРі. Та чи підуть на це "регіонали" — головна проблема".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк запевнив, що уряд створювати не збирається, а про "прем'єра Соболєва" його не так зрозуміли

"Варіант з кимось із впливових мажоритарників може виникнути у тому разі, якщо буде не дуже вагомий результат "регіоналів", зокрема по мажоритарним округам, і буде достатньо багато хоча б відносно незалежних депутатів-мажоритарників. Порошенко ж така людина, що якщо хоче посади, то може задіяти різні ресурси і може бути дуже активним переговорником. Якщо будуть сприятливі передумови, то він може претендувати на посаду спікера", - додав експерт.

Водночас, на думку політолога, найбільш вирогідний варіант — це те, що спікером стане представник ПР, а віце-спікером Адам Мартинюк.

Фесенко підсумував: "Для опозиції головна мета в тому, щоб не став спікером представник ПР. І друга важлива мета — якщо все ж таки стає "регіонал", то треба добиватися, щоби посада першого віце-спікера була віддана опозиції. Це дуже принципова річ".

Зараз ви читаєте новину «Для опозиції головне, не допустити на посаду спікера "регіонала" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути