неділя, 12 лютого 2012 15:15

Для Гриценка, Тарасюка, Катеринчука, Костенка виникає проблема - як іти на вибори - експерт

Для Гриценка, Тарасюка, Катеринчука, Костенка виникає проблема - як іти на вибори - експерт

В опозиції від самого початку прийняття закону про вибори розуміли, що норму про одночасне балотування визнають незаконною.

Таку думку висловлює у коментарі Gazeta.ua висловив політолог Володимир Фесенко.

"Питання було тільки у тому, коли це відбудеться та як. Але в опозиції уникали подання, бо одночасне балотування відповідає інтересам опозиції. У них не дуже багато конкурентноздатних кандидатів на округи. Дуже відомі політики кажуть, що підуть на округ тільки якщо будуть у прохідній частині списку. Це підстраховка. Якщо не буде одночасного балотування, то на округ підуть тільки ті, кому не вистачить місця у прохідній частині списку. Для Партії регіонів наслідки не будуть меншими", - зазначив експерт.

Через можливу заборону одночасного балотування ускладнюються позиції лідерів малорейтингових партій.

"Для Гриценка, Тарасюка, Катеринчука, Костенка, Кармазіна виникає моральна проблема - як іти на вибори. Правильно - на чолі своїх партій. Але це програш. Якщо йти по списку потужної партії, то це значить кинути свою політичну силу заради мандату".

Рішення КС можуть використати, щоб внести зміни до закону про вибори, припускає Фесенко.

"Залишити тільки мажоритарку - значить ввести в дію абсолютно інший закон про вибори та нівелювати компроміс, досягнутий з опозицією. Тому це малоймовірно. Так само великий резонанс та скандал можуть викликати, якщо вирішать перенести вибори на 2015 рік. Це буде абсолютно нелегітимно. Можуть зменшити прохідний бар'єр, змінити порядок формування виборчих комісій, прибрати з закону окремі норми, що заважають застосовувати адмінресурс. Посилатися при цьому будуть на резолюцію ПАРЕ".

Як відомо, в інтерв'ю "Українській правді" "бютівець" Роман Забзалюк повідомив, що у групі "Реформи заради майбутнього" збирають підписи під поданням до Конституційного суду щодо визнання неконституційною норми закону про вибори про одночасне балотування. Він припускає, що вибори можуть зробити повністю мажоритарними або ж перенести їх на 2015 рік.

Зараз ви читаєте новину «Для Гриценка, Тарасюка, Катеринчука, Костенка виникає проблема - як іти на вибори - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути