Ексклюзиви
неділя, 02 жовтня 2022 22:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Директор МАГАТЕ приїде в Київ і Москву: деталі візиту

Директор МАГАТЕ приїде в Київ і Москву: деталі візиту
Дикектор МАГАТЕ Рафаель Гроссі збирається відвідати Київ і Москву. Фото: Цензор

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі вирішив поїхати у Київ та Москву.

Україна готова сприяти ротації експертів МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в Twitter.

"Я наголосив, що Росія має вивести війська та військову техніку зі станції. Він запевнив, що МАГАТЕ докладає всіх зусиль для звільнення викраденого Росією директора ЗАЕС", – підсумував очільник МЗС.

Після отримання інформації про затримання генерального директора ЗАЕС Агентство зв'язалося з окупантами, які повідомили, що він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.

Гроссі заявив, що це затримання має дуже значний вплив принаймні на два з семи незамінних компонентів ядерної безпеки, які він окреслив на початку повномасштабної війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіщо окупанти викрали директора Запорізької АЕС – в ISW пояснили

Голова МАГАТЕ сподівається, що Мурашов безпечно та швидко повернеться до своєї родини та зможе відновити свої важливі функції на АЕС.

"Присутні на ЗАЕС експерти МАГАТЕ повідомили, що в околицях АЕС знову пролунали кілька вибухів. Як і у випадку з попередніми вибухами, про які МАГАТЕ повідомило цього тижня, вони, ймовірно, були спричинені наземними мінами", – розповіли в Агенстві.

Ці вибухи не спричинили прямого впливу на системи безпеки чи безпеку ЗАЕС. Ця подія свідчить про постійне зростання кількості вибухів протипіхотних мін за периметром найбільшої в Європі атомної електростанції, яку контролюють російські війська, але обслуговує український персонал.

Гроссі глибоко стурбований повторними вибухами поблизу ЗАЕС. Він продовжує свої консультації та інші зусилля, спрямовані на якнайшвидше узгодження та впровадження зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

У п'ятницю, 30 вересня, російські загарбники затримали генерального директора Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) Ігоря Мурашова та вивезли його в невідомому напрямку.

За фактом викрадення гендиректора Запорізької АЕС вже розпочали розслідування. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за порушення законів та звичаїв війни.

"За даними слідства, 30 вересня 2022 року близько 16:00 військовослужбовці держави-агресора здійснили викрадення генерального директора Запорізької АЕС. Вони зупинили його автомобіль дорогою від станції до окупованого Енергодара та, застосувавши силу, відвезли його в невідомому напрямку", – мовиться у повідомленні Офісу генпрокурора.

Наразі точно невідомо, де перебуває Мурашов. Розслідування проводять співробітники СБУ в Запорізькій області.

Зараз ви читаєте новину «Директор МАГАТЕ приїде в Київ і Москву: деталі візиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути