субота, 01 жовтня 2022 07:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські окупанти викрали гендиректора Запорізької АЕС

Російські окупанти викрали гендиректора Запорізької АЕС
Гендиректор ЗАЕС Ігор Мурашов перебуває в російському полоні. Його доля там невідома. Фото: t.me/energoatom_ua

У п'ятницю, 30 вересня, російські загарбники затримали генерального директора Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) Ігоря Мурашова та вивезли його в невідомому напрямку.

Російський патруль затримав Мурашова близько 16:00 дорогою від станції до Енергодара. Зараз немає інформації про його місце перебування, повідомив президент держпідприємства Енергоатом Петро Котін в Тelegram.

"Автівку зупинили, його самого силоміць затримали та із зав'язаними очима відвезли в невідомому напрямку", – заявив Котін.

Наголосив, що гендиректор ЗАЕС є ліцензованою особою, яка несе головну відповідальність за її ядерну та радіаційну безпеку. А затримання його "створює небезпеку експлуатації" найбільшої в Європі атомної електростанції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівників ЗАЕС змушують "працевлаштовуватись" в Росатом

"Вимагаю від російських військових, які контролюють Запорізьку АЕС, співробітників Росатому, які також незаконно перебувають на нашому ядерному об'єкті, припинити акти ядерного тероризму стосовно керівництва та персоналу ЗАЕС, негайно звільнити керівника станції та повернути його до виконання службових обов'язків", – закликав Котін.

Також він звернувся до гендиректора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Ґроссі та керівника Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції Тома Мітчелла. Закликав їх залучити всі можливі заходи, щоб термінового звільнити Мурашова із полону росіян.

Російські окупанти захопили місто Енергодар, де розташована Запорізька АЕС, 4 березня. Це найбільша за розмірами атомна станція у Європі і третя – у світі.

У вересні Міжнародне агентство з атомної енергії оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС. Ситуація є безпрецедентною, написали вони.

У ніч на 21 вересня російські окупанти знову обстріляли ЗАЕС. Внаслідок атаки відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблока.

50 країн-учасниць 66-ї Генеральної конференції МАГАТЕ засудили ядерний шантаж Російської Федерації. МАГАТЕ закликало Москву негайно припинити будь-які втручання на українських атомних майданчиках.

Зараз ви читаєте новину «Російські окупанти викрали гендиректора Запорізької АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути