Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2023 12:02

Дипломат спрогнозував підсумки "Рамштайну"

Дипломат спрогнозував підсумки "Рамштайну"
14 лютого стартує нова зустріч міністрів оборони країн-союзниць України. Фото: flot2017.com

Сьогодні, 14 лютого, стартує нова зустріч міністрів оборони країн-союзниць "Рамштайн" у Брюсселі. Обговорюватимуть забезпечення ЗСУ до контрнаступу.

Новий потужний контрнаступ українських захисників дуже очікується і має бути зроблений правильно, розповів дипломат та посол України в США у 2015 – 2019 роках Валерій Чалий, передає 24 канал.

Для того, щоб зменшити кількість втрат з нашого боку, Україна має збільшити відстань для ударів по логістиці ворога – складах та можливості підтягувати додаткові резерви. Напередодні США вже ухвалили рішення щодо постачання ЗСУ керованих авіабомб GLSDB з дальністю до 150 км. Водночас американські ракети ATACMS мають ще більшу дальність ураження.

"Сьогодні цікава ситуація – США більше не говорять про ймовірність ескалації через надання ракет, а говорять, що їх є мала кількість. Це вже зміна риторики й дає можливість Україні спробувати закупити ці американські ракети у тих країн, що мають їх", – зауважив дипломат.

Американські ракети ATACMS мають Польща, Румунія, Південна Корея, Катар, Бахрейн та Греція. Отже, можливо не публічно, але про збільшення дистанції точно говоритимуть на "Рамштайні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винищувачі для України: в Німеччині зробили заяву

Окрім того, на думку дипломата, темою зустрічі буде авіація. Не виключено, що сьогоднішній "Рамштайн" дасть "зелене світло" для інших видів літаків, зокрема типу МіГ або Су.

Ще одне рішення, яке може бути у найближчому майбутньому – це надання далекобійних дронів. США мають БПЛА, які у певних ситуаціях можуть замінити літаки. Наприклад, MQ-9 Reaper та MQ-1C Gray Eagle. Ці безпілотники можуть долати велику відстань і переносити досить великий боєкомплект.

"Якщо першим кроком будуть ці ударні дрони, то це було б для нас дуже добре. Дуже хочеться почути на "Рамштайні", як буде підтримуватися наступ ЗСУ з повітря", – підкреслив Чалий.

Міністр оборони України Олексій Резніков 14 лютого прибув до штаб-квартири НАТО в Брюсселі на зустріч у форматі "Рамштайн". Там український міністр уже зустрівся з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Планується, що на зустрічі будуть активно обговорювати винищувачі для України. США налаштовані вже більш оптимістично щодо цього.

Зустріч 14 лютого буде вже дев'ятою у форматі "Рамштайн". Це – засідання контактної групи з питань оборони України, куди входять представники оборонних відомств кількох десятків країн світу.

Зараз ви читаєте новину «Дипломат спрогнозував підсумки "Рамштайну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути