неділя, 04 березня 2018 20:23

Дипломат прокоментував, чи заморозять Штати стосунки з Польщею

Дипломат прокоментував, чи заморозять Штати стосунки з Польщею
Богдан Яременко: У Варшави визріває серйозний конфлікт з Європейським Союзом. Вона фактично вже піддана санкціям. Штати — єдина альтернатива для зовнішньополітичної гри польської еліти. ФОТО: antikor.com.ua

Оскільки мова йде про членів НАТО та стратегічних союзників, стосунки між країнами навряд чи будуть заморожені.

Про це розповів український дипломат Богдан Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Скандал нікому не потрібен" - Квасневський звинуватив Польщу у політизації історії

"Польща отримала від США дуже чіткий, однозначний сигнал: політичний діалог на вищому рівні можуть поставити на паузу. Стратегічні партнери не повинні жертвувати такими речами як безпека. Якийсь діалог має відбуватися. З іншого боку — Польща не може ігнорувати інтереси США. Крім того, у Варшави визріває серйозний конфлікт з Європейським Союзом. Вона фактично вже піддана санкціям. Штати — єдина альтернатива для зовнішньополітичної гри польської еліти. Поки що поляки займаються бравадою. Але найближчим часом дуже серйозно замисляться, на кого орієнтуватися й із ким покращувати відносини. Альтернатив крім Брюсселя і Вашингтона в них немає. Скоріш за все Вашингтон визначать більш важливим," – вважає він.

За словами дипломата, Польща змушена буде відновлювати діалог. Їхня дипломатія не така вже й слабка.

"Польща торгуватимуться, шукатимуть різні варіанти. Тим більше, мова про правлячу партію. Їй треба перемагати на виборах із іншими шовіністичними силами. Шукатиму різні варіанти. Але позиція Штатів досить чітка: у законі мають відбутися зміни", - розповідає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі відклали скандальний антиукраїнський закон

Україна не має розраховувати на внесення змін до української частини закону.

"Польща уникатиме виправлень в українській частині закону. Американці не ставлять таких вимог. Поляки не скасовуватимуть норм, які нас турбують, ще й для збереження обличчя. А Україні зараз не має можливості тиснути. За нашими ультиматумами не буде жодних ресурсів, які здатні впливати. Це просто голослівні заяви. Україна їх робить, але вони ні до чого не приведуть", - підсумував Богдан Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має стати ядерною державою

Адміністрація Білого дому висунула владі Польщі ультиматум: голова польської держави Анджей Дуда не зможе зустрітися з президентом США Дональдом Трампом і віце-президентом Майклом Пенсом. Причини – суперечка Варшави з Єрусалимом через зміни до закону про Польський інститут національної пам'яті, повідомило польське видання "Дженнік.пл".
Закон забороняє говорити про злодіяння польського населення в період Другої світової війни. Тобто дає можливість карати навіть тих, хто пережив Голокост, за їхні свідчення. Запроваджує штраф і тюремне ув'язнення терміном до трьох років. Стосується ухвала й України – дозволяє карати за заперечення так званих злочинів українських націоналістів. 6 січня Анджей Дуда підписав документ.

Зараз ви читаєте новину «Дипломат прокоментував, чи заморозять Штати стосунки з Польщею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути