Ексклюзиви
вівторок, 30 квітня 2013 22:18

Держдеп США знову закликав звільнити Тимошенко

Держдеп США знову закликав звільнити Тимошенко
Фото: tvi.ua

Державний департамент США закликає владу України звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко і припинити практику політичного переслідування в країні, повідомляє "Радіо Свобода".

"Рішення суду (ЄСПЛ) встановило, що досудове утримання Тимошенко під вартою було довільним і незаконним, а її право на особисту свободу було обмежено з інших причин, ніж допустимі. Ми повторюємо наш заклик звільнити Тимошенко і покласти край практиці вибіркового переслідування в Україні", - заявив на брифінгу у вівторок представник Держдепартаменту Патрік Вентрелл.

Як повідомлялося, Європейський суд з прав людини  встановив політичну мотивацію арешту екс-прем'єра Ю.Тимошенко у "газовій справі" і порушення її прав у зв'язку з арештом. Відповідне рішення ЄСПЛ оголосив у вівторок.

Тимошенко була заарештована під час судового процесу щодо "газової справи" 5 серпня 2011 року.

11 жовтня 2011 Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року. З 9 травня 2012 року відбувається курс лікування в одній з харківських клінік.

Крім скарги на незаконний арешт Ю.Тимошенко, в ЄСПЛ також знаходиться скарга екс-прем'єра про порушення її права на справедливий суд у зв'язку з політичними мотивами (ст.6, ст.18 Європейської конвенції з прав людини). Йдеться про вирок екс-прем'єру з "газової справи". Провадження за скаргою було відкрито у жовтні 2012 року, але ще не прийнято.

Зараз ви читаєте новину «Держдеп США знову закликав звільнити Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути